Vasárnapra tovább romlott a hóhelyzet az országban

Hétfőtől több déli megyében és a fővárosban sem lesz tanítás a rendkívül rossz időjárás miatt. A Prahova völgyében vasárnap délelőtt már órák óta rostokolt több mint tíz személyszállító vonat a sínekre zuhant fatörzsek miatt. Bukarest irányába és a fővárosból induló vonatok közül 12 járat jelentős késést mutat, a Bukarest-Brassó járat már 630 perce az állomáson vesztegel.

Ploiești és Urziceni között nem közlekednek a vonatok, az összes tengeri és folyami kikötő is le van zárva. A fővárosi Henri Coandă repülőtér húsz járatát törölték szombaton, vasárnap reggel a légi közlekedés téli körülményeknek megfelelően zajlott, de nem zárták le a repülőtereket. Az Országos Meteorológiai Szolgálat piros jelzésű riadó kibocsátását fontolgatja a következő 24 órára. 

Vasárnap délelőttre már 26 országutat zártak le az országban a heves havazás és viharos szél miatt – tájékoztattak a román hírügynökségek. Ugyanakkor a rendkívül rossz idő miatt vonatok és repülők járatait is elhalasztották vagy késleltetik a hatóságok.

A rendőrség közúti forgalomért felelős osztálya felhívja az autósok figyelmét, hogy ne induljanak útnak, hacsak nem életbevágóan fontos esemény miatt kell utazniuk. Abban az esetben is csak úgy, ha teljes téli felszereléssel rendelkezik a jármű, valamint hóeltakarításra alkalmas szerszámokat és homokot, de élelmiszert és vizet is tartalmaz.

A legrosszabb a helyzet Brăila, Călărași és Buzău megyében, ahola mentőautók sem tudnak közlekedni, és valamennyi iskola hétfőn és kedden zárva lesz.

Az ország dél-keleti részében több mint 10 ezer gazdaságban nincs villanyáram, 250 személygépkocsi maradt az utakon - ebből 63 balesetet szenvedett - és legalább 150 személy kapott menedéket falusi kultúrházakban, iskolai tornatermekben.Vasárnap reggelre a járművekben ragadt személyeket sikerült kimenekíteni, a hatóságok szerint senki nincs életveszélyben.

A belügyminisztérium ötezer alkalmazottat: rendőröket, csendőröket és tűzoltókat  küldött ki az utakra. 

Kapcsolódók

Kimaradt?