Szülőfalujában lesz szobra Szacsvay Imrének

A biharsályi katolikus templom kertjében március első felében kerül a helyére az országgyűlés mártír jegyzőjének, Szacsvay Imrének a mellszobra. A büsztöt, mely Deák Árpád nagyváradi képzőművész munkája, meg is mutatták csütörtökön, mikor is Szabó Ödön parlamenti képviselő, a Bihar megyei RMDSZ ügyvezető elnöke, Fügedy Antal mezőbikácsi plébános, Bajó János nagyürögdi önkormányzati képviselő és Makay Zsolt, az Antall József Alapítvány kurátora számolt be a részletekről.

A szobor egyházi, önkormányzati és anyaországi összefogással kerülhet a helyére, mondta Szabó Ödön, aki köszönetet mondott Böcskei László római katolikus megyéspüspöknek is a támogatásért, hiszen a szobor abban a faluban, a katolikus templom kertjében áll majd, ahol Szacsvay Imre született, és keresztelték.

Az ügyvezető elnök azt is elmondta, a megyei tanácsnál sikerült forrásokat találni a nagyürögdi önkormányzat számára, melynek 1990 óta először van magyar tanácsosa Bajó János személyében. Az előkészítő földmunkákat még tavaly elvégezték, a talapzat azonban gondot jelentett, ezt az Antall József Alapítvány felajánlása oldotta meg, mely ingyen elkészíti a süttői mészkőtalapzatot Szacsvay Imre mellszobrának.

Fügedy Antal elmondta, örül, hogy az RMDSZ támogatta a kezdeményezést, hogy a mártír jegyzőnek egyfajta zarándokhelye legyen Biharsályiban, Bajó János pedig reményét fejezte ki, hogy a szobornál számos megemlékezést tarthatnak majd. Makay Zsolt elmondta, a talapzat a nemrég Székelyhídon átadott Antall József szoboréhoz lesz hasonló, és, hogy bár pártalapítványként működnek, egyik céljuk a kulturális kezdeményezések felkarolása.

Kimaradt?