Nagyon itt a tél: áramkimaradások, vonatkésések, lezárt utak

Elsősorban Románia déli megyéiben keseríti meg szombattól az emberek életét az országba visszatérő tél. A ráfagyott csapadék súlyától, illetve az erős szél miatt sok helyütt leszakadtak az elektromos vezetékek, emiatt 62 településen részlegesen vagy teljesen megszűnt az áramellátás.

A Bukarestbe érkező és innen induló gyorsvonatok több órát késnek. Főleg a fővárost a tengerparttal összekötő vonalon vannak gondok. Az ország összes fekete-tengeri kikötőjét lezárták a viharos szél miatt, és a folyami közlekedésben is korlátozást vezettek be.

A bukaresti repülőtereken két járatot töröltek, az innen induló repülők pedig 30-40 perc késéssel szállnak fel az elhúzódó jegesedés-gátló kezelés miatt. A mentőszolgálatot az utóbbi 24 órában 912 esethez riasztották, köztük 11 autóbalesethez.

Szinte az egész országban havazik, de a legtöbb gondot az erős, óránként 70-80 kilométeres sebességű szél okozza. A hókotrók munkája szinte hiábavaló, a szél azonnal visszahordja a havat az útra.

A gyakori hóátfúvások és a helyenként 20 méter alá csökkent látótávolság miatt négy főutat lezártak az ország déli részén. Szombat reggel néhány órára lezárták az A1-es autópályát a Bukarest-Pitesti szakaszon. Több órán keresztül szünetelt a közlekedés egy baleset miatt a tengerpart felé vezető A2-es sztrádán is. A déli órákban lezárták az A3-as autópályát és további nyolc országutat is.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?