Ukrajnát és Romániát is megjárta, de Pesten lopták el a világutazó biciklijét

Jutalmat is adna a japán világutazó annak, aki hozzásegíti őt, hogy megtalálja a saját kezűleg összerakott biciklijét, amit a napokban egy budapesti hostel udvaráról loptak el az első ott töltött éjszakán – értesült a hirado.hu. A japán férfi öt éve járja a világot a kétkerekűvel. Abban bízik, hogy az összecsukható, szürke kerékpár mielőbb előkerül és hazautazhat.

Az Amerikából Magyarországig kerekező világjáró öt évvel ezelőtt indult útnak, a héten Budapestre érkezett. A fővárosi ifjúsági szállás udvarában tárolta a kerékpárt, de az első budapesti éjszakán elvitték az egyedi kétkerekűt. „Aznap, amikor megérkeztem, a biciklit a falhoz állítottam és természetesen leláncoltam, lelakatoltam. Másnap annyit láttam, a biciklit elvitték, a láncot pedig ledobták a földre” – mondta a világutazó Josihiro Simada. Hozzátette: azt gondolta, hogy ez egy biztonságos hely.

A japán világutazónak még soha nem lopták el az összecsukható járművét, bár hasonló helyzetben volt már Európában: Franciaországban ugyanis elvitték a holmiját, de a fontosabb dolgok megmaradtak.

Josihiro Simada utazása Amerikában kezdődött, két és fél év alatt bejárta az északi és déli részét is, aztán jött másfél év Afrika, egy rövidke Európa, ismét Afrika, majd elment a balti országokba, Lengyelországba, Ukrajnába, Moldovába, Bulgáriába és Romániába. Onnan érkezett meg Budapestre. „Öt éve mindennap velem volt a bicikli, nem is kötődés vagy szeretet fűzött hozzá, ez valami azon túlmutató dolog. Olyan volt nekem, mint a jobb vagy a bal lábam" – magyarázta a hostel közösségi termében. „Az, hogy eltűnt, hihetetlen veszteség."

Josihiro Simada a termálvizekre és a konyhára volt kíváncsi Magyarországon, eredetileg egy hetet töltött volna Budapesten. A barátságos utazó elhatározta, addig marad, amíg a kerékpár elő nem kerül. Nagy álma, hogy a következő két évben eljusson Izraelbe, Egyiptomba, majd tavasszal Törökország felé venné az irányt a pár kilós hátizsákkal és régi jó barátjával, az összecsukható világjáró biciklijével.

Kimaradt?