Hivatalos jelentés: mind a heten túlélhették volna a légi balesetet

Az Erdélyi Szigethegységben hétfőn lezuhant kisrepülőgép mind a hét utasa túlélte magát a balesetet, de ketten közülük meghaltak, mire a mentésben részt vevők hat óra elteltével rájuk találtak - derült ki a szerdán nyilvánosságra hozott hivatalos jelentésből.

Victor Ponta kormányfő kérésére Gabriel Oprea miniszterelnök-helyettes jelentést készített arról, miként vettek részt a repülő roncsainak a keresésében az illetékes állami szervek. Ponta szerint a katasztrófavédelem, a ROMATSA és a STS elfogadhatatlanul lassan reagált, és munkájuk összehangolásában is hiányosságot voltak, ami jogos felháborodást keltett a közvéleményben.

A román média szerint a légi irányításnak kellett volna a legpontosabb információkkal rendelkeznie a lezuhant repülő helyzetéről, amely - egyik korábbi pilótája szerint - sürgősségi jeladóval (ELT) is rendelkezett. A szerdán közzétett jelentés szerint azonban a berendezés csak részlegesen működött, ami nem tette lehetővé a roncs helyzetének meghatározását.

A STS két túlélő két különböző hálózaton leadott mobilhívása alapján egy több mint tíz kilométeres sugarú (több mint 200 négyzetkilométeres) kört jelölt meg a repülőgéproncs lehetséges helyszíneként. Az információ nem bizonyult tévesnek, csak használhatatlanul pontatlannak. A roncsot mintegy hat óra múlva egy erdész találta meg a túlélők egyike által telefonon közölt támpontok alapján.

A jelentés szerint a ROMATSA késlekedett a riasztással, nem vett aktívan részt a mentés irányításában és nem kért segítséget a védelmi minisztériumtól. A román média korábban azt is a ROMATSA igazgatójának, Aleodor Frâncunak a szemére vetette, hogy ellentmondásos nyilatkozataival félrevezette a mentésben részt vevő hegyimentőket és önkénteseket. A kormányfő szerdán közölte: Frâncu leváltását kezdeményezte a közlekedési miniszternél.

Hullottak a fejek

A történtek miatt a miniszterelnök leváltotta tisztségéből szerdán Cătălin Chipert, a belügyminisztérium katasztrófavédelemért felelős államtitkárát, továbbá a légi irányítás (ROMATSA) és a Különleges Távközlési Szolgálat (STS) vezetőjének leváltását is kezdeményezte, amiért a hétfői légi baleset túlélőinek mentése "elfogadhatatlanul" hosszú ideig tartott.

Ponta a katasztrófavédelmi államtitkár leváltását azzal indokolta, hogy az ő kötelessége lett volna a különböző állami intézmények munkájának összehangolása, de a mentőakció "kudarcnak" bizonyult.

A kormányfő azt is közölte, hogy a legfelső védelmi tanács (CSAT) alelnökeként, a testület következő ülésén a STS vezetőjének, Marcel Opriș tábornoknak a leváltását is fogja javasolni.

Kapcsolódók

Kimaradt?