Részletek derültek ki az erdélyi repülőbalesetről

Túlságosan alacsonyra ereszkedhetett az orvosokat szállító kisrepülőgép a hétfő esti balesetben, ezért csapódhatott be a földbe – állítja a másodpilóta. Szavait megerősítette Aleodor Francu, a Romatsa elnöke is, aki elmondta: a pilóta valóban kérvényezte légi irányítótól a 2100 méteres magasság alatti repülést. Adrian Iovan jégteleníteni akarta a gép felületét, ezért közelített a talajszinthez.

A másodpilóta felidézte: a zuhanás előtti percekben a repülőgép szárnyain jégpáncél képződött, a pilóta megpróbálta jégteleníteni menet közben, ám a repülő hirtelen veszíteni kezdett a magasságból, majd ködbe merült. A következő pillanatban már egy fenyőfa csúcsát látták az utasok, majd a zuhanás következett.

A kisrepülőgép hétfőn este zuhant le a Kolozs megyei Bélesi-tó közelében, több órás keresés után sikerült az utasait kimenteni, ketten közülük életüket vesztették. A Gândul szerint a sebesültekre egy közeli falu három lakosa talált rá, akiknek elmondása szerint messziről hallatszott, ahogy valaki fájdalmában ordít. A falusiak egy takaró és néhány faág segítségével hordágyat improvizáltak, úgy hozták le a sűrű erdőből az egyik sérültet, akinek mindkét lába eltörött.  

A szemtanú Gheorghe Giurgiu szerint a térségben fél méteres hó van, a repülőgép orral lefelé csapódott a fák közé. Azt is elmondta, az egyik utas, egy rezidens orvos odaérkezésükkor már halott volt, annak ellenére, hogy  társai – valamennyien orvosok  - többször is próbálták az újjáélesztését. A pilóta a repülőgép kabinjába szorult, a többiek ki tudtak kászálódni a roncsok közül. A helybéliek tüzet gyújtottak és saját ruháikat adták a sebesültekre, akiknek szervezete kezdett kihűlni

Gheorghe Giurgiu a Mediafax hírügynökségnek meglepetését fejezte ki, amiért a hatóságoknak 6-7 órára volt szükségük ahhoz, hogy a tragédia helyszínére érkezzenek. „Ha mi hárman nem indultunk volna el a keresésükre, amikor a televízióban bemondták, hogy mi történt, lehet, hogy még később találtak volna rájuk” – fogalmazott.

A balesetet hétfőn 16:16 órakor jelezték a 112-es sürgősségi hívószámon, a repülőgép roncsát 21:16 óra környékén találták meg a helybéliek, a mentés pedig kedd hajnalban ért véget: az utolsó két sebesült kedden 4:30 órakor került a kolozsvári sürgősségre.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?