Négyen versenyeznek két brüsszeli mandátumért

Négy RMDSZ-es politikus jelentette be eddig, hogy megpályázná az európai parlamenti jelöltlista befutónak számító első két helyének valamelyikét, és nem valószínű, hogy a jelölési határidőig, február 15-ig a számuk bővülni fog. Lapunk úgy tudja, Winkler Gyula első helyét a listán senki nem kérdőjelezi meg.

A jelenlegi két RMDSZ-es EP-kéviselő, Sógor Csaba és Winkler Gyula, illetve az RMDSZ külügyi titkára, Vincze Loránt után Eckstein-Kovács Péter volt kolozsvári szenátor is jelezte, hogy versenybe szállna egy brüsszeli mandátumért. Szándéka nem meglepetés, a múlt év végén már nyílt titok volt, hogy érdekelné egy befutó hely az EP-listán.

Eckstein-Kovács Péter a maszol.ro-nak elmondta, azért nem beszélt eddig erről a szándékáról, mert várta, hogy a Kolozs megyei RMDSZ-szervezet – amelynek tagja – támogatását is elnyerje a jelöltséghez. Szerinte ez még ezen a héten megtörténik. „A szervezetnek alapvető érdeke, hogy eltűnjek az EP-be, és Kolozsváron nyissak képviselői irodát” – jegyezte meg.

A Szövetségi Képviselők Tanácsa által elfogadott szabályzat szerint a jelöltaspiránsoknak legalább egy RMDSZ-es területi szervezet vagy platform támogatását kell élvezniük. A gyakorlat az, hogy a jelöltek minél több szervezet vagy platform támogatólevelét próbálják megszerezni. Így járt el Eckstein is.

„Winkler Gyula első helyét az EP-jelöltlistán senki nem kérdőjelezi meg. A második helyre Sógor Csaba és Vincze Loránt pályázik eséllyel” – nyilatkozta a maszol.ro-nak az RMDSZ egyik befolyásos politikusa, a jelölteket rangsoroló Szövetségi Állandó Tanács tagja. Tájékoztatása szerint nem valószínű, hogy Sógor és Vincze versenyébe valaki is beleszóljon. „A meglepetéselemek most már kizárhatók” – jelentette ki. Mint ismert, korábban politikai pletyka szintjén felmerült Korodi Attila, Borboly Csaba, de még Borbély László indulása is, ám ezek az információk valótlannak bizonyultak.

A jogász-politikus például már elnyerte Szeben és a Suceava megyei szervezet támogatását, de számít a platformok (elsősorban Szabadelvű Kör), a Magyar Ifjúsági Értekezlet és a Nőszervezet bizalmára is. „Tudtommal a megyei szervezetek és platformok többsége egyetlen jelöltet sem utasít el, aki a támogatásukat kéri” – magyarázta.

A többi sem "töltelék"

Az RMDSZ teljes jelöltlistája 32 plusz 10 névből áll majd. A tízes tartaléklistáról a mandátumukat valamilyen okból elveszítő EP-képviselőjüket pótolják szükség esetén a pártok. Mandátumra ugyan csak az első két helyezett esélyes a 32-ből, de a többi név sem csupán „töltelék”.

Kovács Péter főtitkár, az RMDSZ kampányfőnöke a maszol.ro-nak elmondta, a listán biztosan helyet kapnak az RMDSZ Nőszervezetének jelöltjei, és támogatná, hogy a Magyar Ifjúsági Értekezletnek (MIÉRT) is legyen jelöltje. Emellett szerinte fontos lenne olyan új, fiatal politikusok megmutatása a területi szervezetekből, akikre a következő időszak megmérettetéseiben számítanak például Marosvásárhelyen, Maros megyében, Szatmárnémetiben, Szatmár megyében.

„Arra törekednénk, hogy a lista nem befutó helyein olyan jelöltek legyenek, akik otthon, a településükön keményen fognak dolgozni ebben a kampányban azért, hogy 2016-ban a helyhatósági és a parlamenti választásokon eggyel előrébb tudjanak lépni, és – akkor már élesben – egy mandátumért tudnak küzdeni” – magyarázta.

Az RMDSZ Nőszervezetének alelnöke, Hegedüs Csilla a maszol.ro-nak megerősítette, hogy több jelöltet is javasolnak majd az EP-listára. „Már többen is jelentkeztek, és reményeink szerint további jelentkezők is lesznek, és ahogy megvan a teljes listánk, tartunk majd egy sajtótájékoztatót” – jelentette ki.

Az RMDSZ az Európai Néppárt dublini kongresszusán már szeretné bemutatni a befutó helyen lévő jelöltjeit – közölte csütörtöki szatmárnémeti sajtótájékoztatóján Kelemen Hunor. A szövetségi elnök emlékeztetett a jelöltállítás menetrendjére: február 15-ig fogadják a jelöltek jelentkezését, majd a Szövetségi Állandó Tanács dönt a lista sorrendjéről. Hozzátette, az RMDSZ—nek 200 ezer támogató aláírást kell összegyűjtenie ahhoz, hogy országos listát állíthasson az EP-választásokon.

Több jelöltet javasolt majd az EP-listára a MIÉRT is. „Máris sok a jelentkező, a nevekről január 25-én döntünk. Azt szeretnénk, hogy az egyes régiók legyenek képviselve olyan személyek által, akik odahaza vállalnak kampánytevékenységet” – mondta a maszol.ro-nak a szervezet elnöke. Szabó József tájékoztatása szerint a MIÉRT-nek lesz egy kiemelt jelöltje is, aki az EP-lista előkelőbb helyeit pályázna meg, személyéről azonban még nem döntöttek.

Kapcsolódók

Kimaradt?