Betiltották Izlandon a bálnasört

Leállította a sokat vitatott, bálnahúslisztből készült sör értékesítését az izlandi egészségügyi hatóság. A húslisztet gyártó bálnavadász cég nem kapta meg az engedélyt arra, hogy emberi fogyasztásra állítsa elő az alapanyagot, ezért leállították a termelést. A sörfőzde vezetője, Dagbjartur Ariliusson a határozat után úgy nyilatkozott, hogy egy ügyvéddel vizsgáltatják meg az ügyet.

Az MTI szerint Hvalur néven dobta volna piacra január végén a sört a Steojar magánfőzde és a Hvalur bálnavadász cég. Az 5,2 százalékos alkoholtartalmú ital alapanyaga nem maláta és komló, hanem bálnahúsliszt. A készítők korábbi közös közleménye szerint az ital ízében elsősorban a téli napfordulóhoz kapcsolódó hagyományos áldozati ünnep, a Thorrablot ételeihez illik, ilyenek tradicionálisan a belsőségek, a birkahere, a fókauszony vagy a birkafej.

Az állatvédők hevesen bírálták a bálnasör ötletét. A Whale and Dolphin Conservation környezetvédelmi szervezet vezetője, Vanessa Williams-Grey szerint „a lehető legerkölcstelenebb és legfelháborítóbb dolog egy gyönyörű, érző lényt egy sör egyszerű összetevőjévé degradálni″. Ők örömmel fogadták az egészségügyi hatóság döntését.

Kimaradt?