A héten várható ítélet a sepsiszentgyörgyi zászlóperben

Pénteken hoznak ítéletet a sepsiszentgyörgyi városzászló ügyében. A brassói táblabíróság többszöri halasztás után kedden érdemben tárgyalta az ügyet, és péntekre, január 17-re tűzte ki az ítélethirdetés időpontját, tájékoztatta a maszol.ro-t  Antal Árpád polgármester.

Mint arról beszámoltunk, a brassói táblabíróság korábban Kovászna megye zászlaja ellen döntött, ezért a sepsiszentgyörgyi önkormányzat felkérte a lakosságot, hogy csatlakozzon a perhez. Ezt követően közel 2300 magánszemély és civil szervezet a sepsiszentgyörgyi önkormányzat oldalán belépett a városzászlóról szóló perbe. Ezt látva a Hargita, Kovászna és Maros megyei románok civil fóruma is belépett a perbe. Ők a Kovászna megyei prefektúrához hasonlóan azzal érvelnek, hogy az önkormányzatoknak nincs joguk saját zászlót használni, és a sepsiszentgyörgyi lobogó egyébként is diszkriminatív, hiszen nem szerepel rajta a román közösségre vonatkozó szimbólum.

A brassói táblabíróságnak arról kell döntenie, hogy a prefektúrának van-e joga négy év után megtámadni a városzászlóról hozott tanácshatározatot. A sepsiszentgyörgyi bíróság ugyanis alapfokon már elutasította a kormányhivatal keresetét, arra hivatkozva, hogy egy határozatot annak elfogadása után legtöbb egy éven belül támadhat meg. Ezzel szemben Codrin Munteanu volt kormánybiztos négy év után indított pert ellene. A brassói táblabíróság most vagy jóváhagyja az önkormányzat határozatát, vagy visszaküldi a sepsiszentgyörgyi bíróságra, hogy érdemben is tárgyalja az ügyet.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?