Szatmáron már nem beszélnek egymással a koalíciós pártok

Minden kapcsolatot megszakított Szatmárnémeti szociáldemokrata polgármestere a nemzeti-liberális vezetőkkel. Dorel Coica külön sajtóértekezleten jelentette be, hogy nem kíván többé együttműködni Adrian Ștef megyei tanácselnökkel, sem pedig Ovidiu Silaghi liberális európai parlamenti képviselővel.

Mint a maszol.ro az elmúlt napokban is beszámolt róla: a két koalíciós párt helyi vezetői között az egészségügyben tapasztalható hiányosságok okán alakult ki a mindeddig példátlan feszültség. A polgármester nyíltan hozzá nem értéssel vádolta meg a megyei tanács elnökét, külön megemlítve, hogy elődje, Csehi Árpád sokkal jobban csinálta a dolgokat, mire Adrian Ștef azzal vágott vissza, hogy a Coica hatáskörébe, vagyis a városhoz tartozó egészségügyi objektumok még sokkal rosszabb állapotban vannak. Egyúttal a polgármester fejéhez vágta, hogy saját orvosi magánrendelőjében törvénytelen dolgokat is megenged. Mire Coica: Ștef csak ne avatkozzon a város dolgaiba, mert ő azokat rendre megoldja, törődjön a megyével. A újságírók ama megjegyzésére, hogy az együttműködés, pláne az egészségügyben elengedhetetlen, a polgármester azt válaszolta, hogy szóvivőkkel tartja a kapcsolatot.

Korábban is előfordultak kisebb feszültségek az USL itteni két pártképviselő közt, de ilyen  még nem volt, hogy a teljes szakadás is szóba kerüljön (Coica azt mondta: ha Bukarestben a szakítás mellett döntenek, akkor ők ezt tiszteletben tartják).

Különösen nagy volt az egység, amikor az ország legnagyobb nemzeti zászlajának Szatmárnémetiben való felállításáról öntöttek. Kimondatlanul is érezni lehetett, hogy döntésükkel végleg a múltba akarják utalják az RMDSZ nyolc évig tartó „szatmári uralmát”, amikor mind a várost, mind pedig a megyét magyar választottak vezették, s ezt „többé nem teszik lehetővé”. A hatvanméteres zászló még nem készült el, de az erre kiutalt közpénz elköltése körül máris problémák vannak.

Kapcsolódók

Kimaradt?