Még a román polgármester is visszasírja Csehi Árpádot

Nem kis feltűnést keltett szerdán Szatmárnémetiben, hogy a magyarokat nem túlságosan kedvelő polgármester, Dorel Coica sajtótájékoytatóján nyilvánosan megdicsérte a Szatmár megyei tanács volt elnökét, Csehi Árpádot.

Az előzményekhez tartozik, hogy a városvezetés az országos és a helyi orvosi kamara képviselőivel – az egyre több panasz nyomán – kielemezte az egészségügyi intézmények és ellátás helyzetét. Sok mulasztásra és fonákságra fény derült, mindenekelőtt az, hogy az előző években (vagyis Csehi Árpád mandátuma idejében) beindított korszerűsítések és felújítások indokolatlanul elhúzódnak, ezért több kórházi osztályon nyomorúságosak a körülmények. Emiatt világhírű magyar sebész, dr. Lükő Béla nevét viselő régi városi kórház több belgyógyászati kórtermét e hét elején ki kellett üríteni és bezárni.

A polgármester szerint az is sok gondot és több féle zavart okoz, hogy a megyei tanács mostani vezetése önfejűen, kellő szakmai kompetencia nélkül ide-oda költöztette a megyei kórház különböző osztályait. A sokáig urológus orvosként dolgozó Dorel Coica ekkor fakadt ki: „Bezzeg Csehi Árpád idejében nem történhetett ilyesmi, mert ő soha nem hozott egyedül semmiféle döntést, közösen határozott az orvosi kamara, s az egészségügyi szakemberek, az adott osztály képviselőivel. S mindig szem előtt tartotta a közösség érdekét”

Csehi Árpád négy éves mandátuma alatt, Cseke Attila akkori egészségügyi miniszter támogatásával modern orvosi eszközökkel látták el például a megyei sürgőségi kórházat, a nagykárolyi városi kórházat és a járványkórházat. Miután nem választották újra, a kétdiplomás közgazdász-jogász politikus az RMDSZ szenátorjelöltségét sem fogadta el, inkább a versenyszférában folytatta. Ma egy több száz embert foglalkoztató, jól menő szatmári magáncég, a külföldi autók alkatrészeit egész Romániában forgalmazó Autonet vezérigazgatója.

 

Kimaradt?