Antal Árpád: további provokálásokra számíthatunk

Aggódik Antal Árpád polgármester az elmúlt hetek sepsiszentgyörgyi incidensei miatt. Csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta: idén választási év van Romániában, és ezek az esetek jelzik, hogy további provokálásokra számíthat az erdélyi magyarság.

„Még mielőtt a rendőrség azonosította volna a szilveszter éjszakai incidens tetteseit elmondtam: bízom benne, nem volt etnikai indíttatású a konfliktus” – mutatott rá a sepsiszentgyörgyi elöljáró, aki hozzátette: szomorú, mert a központi román sajtó már nem írta meg azt, hogy a rendőrség szerint sem volt etnikai indíttatású a verekedés.

Antal Árpád szerint most is vannak olyanok, akik számára az incidens etnikai jellegére az a bizonyíték, hogy az elkövetőek magyarok voltak, holott az eset arról szólt, hogy részegek összeverekedtek. Hozzátette: fontosnak tartja, hogy a magyarok ne válaszoljanak a provokációkra, illetve ha ezek folytatódnak, legyünk felkészülve „a lehető legértelmesebb és legracionálisabb válaszokra”.

Antal Árpád polgármestert kiegészítve Tamás Sándor, a háromszéki önkormányzat elnöke visszautasította azt a román sajtóból érkező vádat, hogy ők ketten lennének az erkölcsi felelősei ezeknek az incidenseknek. Rámutatott, hogy ezt a retorikát egy évvel ezelőtt Codrin Munteanu volt prefektus indította, amikor máig ismeretlen tettesek megrongálták a főtéren kihelyezett óriási román zászlót. 

Kapcsolódók

Kimaradt?