Szakadás helyett az USL megerősítését szorgalmazza Antonescu

A szociáldemokraták és liberálisok koalíciójaként alakult kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) megerősítését szorgalmazta Crin Antonescu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke csütörtökön, a párt idei első vezetőségi ülésén.

Antonescu nem titkolta, hogy a koalícióban erős ellentétek feszülnek, de szerinte az USL vezető politikusainak nem azt kéne latolgatniuk, mikor lenne alkalmasabb felbontani a szövetséget, hanem azon kellene dolgozniuk, hogy együtt valósítsák meg a választóknak közösen tett ígéreteiket.

A pártelnök emlékeztette a koalíció működésével elégedetlen társait és szociáldemokrata partnereit, hogy az USL kétharmados választási győzelme nem a posztok és érdekszférák elosztására való felhatalmazás, hanem a választókkal kötött szerződés, amelyet a koalíciós pártok nem rúghatnak fel egyoldalúan.

 Antonescu megerősítette: a PNL kormányon akar maradni. A tavaly decemberi koalíciós vitákra utalva azt is hangsúlyozta: pártja ellenzékből is bírálta a jogállamiság megsértését, most pedig kormányzati részvételével a PNL garantálja a demokratikus értékek, és a törvények betartását. Ezzel arra utalt, hogy pártja nem támogatja a PSD azon kezdeményezéseit - az amnesztiatörvényt és a büntetőtörvénykönyv módosítását -, amelyek az ellenzék szerint a korrupt politikusok felelősségre vonásának ellehetetlenítését szolgálják.

A koalíció működésével elégedetlen liberálisok azzal vádolják Victor Ponta miniszterelnököt, hogy lépésről-lépésre kiveszi a hatalmat a kezükből, a szociáldemokraták pedig azt nehezményezik, hogy koalíciós partnereik úgy bírálják a kormányt, mintha ellenzékben lennének. 2013 végére Ponta és Antonescu csörtéje odáig fajult, hogy kölcsönösen hazugnak nevezték egymást.

Kapcsolódók

Kimaradt?