Öt ok, amiért ott kellene hagyni végre a Facebookot

Depresszió, nárcizmus, lehallgatás, bűncselekmények. Csak néhány veszély, ami a Facebook-felhasználókra leselkedik – írja a nyest.hu. A nyelvtudományi portál öt okot sorol fel, amelyeknek a közösségi oldal elhagyására kellene késztetniük a felhasználókat.

Az első, hogy az unalmas állapotfrissítéseket olvasgatni más senkinek sincs ideje, az internet népe fotókat akar látni. Erre pedig ott van például az Instagram. A Facebookon lehet képeket posztolni, csetelni, bölcsességeket idézni, mindezt egyidőben. Úgy tűnik, hogy ez ma már sokkal inkább hátrány, mintsem előny. A Time tinédzserek körében végzett felmérése rávilágított, hogy manapság jobban szeretik a specifikusabb közösségi oldalakat, amelyek egy tevékenységre korlátozódnak.

Ráadásul az utóbbi idők tapasztalatai azt mutatják, hogy titkaink a Facebookon valóban nincsenek biztonságban. Újabban nem lehet beállítani, hogy a keresőben rejtve maradjunk a nemkívánatos idegenek, féltékeny exek és potenciális munkaadók elől.

Emellett a család is figyel: nincs többé dicsekvés a csapatós partival, ha anya vagy apa ismerősünk. Sőt, ha már a szkennert is tudják használni, akkor vagyunk csak bajban igazán: jönnek a csecsemőkori fotók.

A Facebook is figyel bennünket: újabban tud arról is, amit nem posztolunk.  Korábbi közlése szerint elkezdték gyűjteni a beírt, de nem publikált állapotfrissítéseket, hogy megértsék, miért cenzúrázzák a felhasználók saját magukat.

A közösségi oldal ugyanakkor összetöri a szívünket. A Facebook előtti időkben megeshetett, hogy szakítottunk valakivel és többet nem beszéltünk egymással. Relatíve könnyebb volt továbblépni így, de a lehetőség, hogy hozzáférünk a másik Facebook-falához és ott látjuk, hogy mi történik vele, állítólag könnyen mániás viselkedésre késztethet bennünket.

Kapcsolódók

Kimaradt?