Vadim Tudor még Avram Iancu lobogóját is eladta

Ha eddig csupán mosdatlan szája miatt került számtalan alkalommal a bíróság elé Corneliu Vadim Tudor, akkor most már minden esélye megvan arra is, hogy korrupciós cselekedetei miatt állhat majd törvény elé.

Más fizetését költötte

A bűnvádi dossziék egyikében az önmagát „néptribunnak” nevező Corneliu Vadim Tudort közokirat-hamisítással, hamisított okirat tudatos felhasználásával vádolják. Az ügycsomót annak alapján állították össze, hogy Vadim Tudor volt európa parlamenti tanácsosainak egyike, Cezar Marin állítása szerint a „néptribun” munkaszerződéseken, fizetési listákon aláhamisította nevét, és ily módon rendszeresen felvette a tanácsost megillető pénzösszegeket. Cezar Marin számításainak megfelelően a pártelnök így több mint 40 ezer euróval károsította meg őt. Cezar Marin 2009-ben lett főnöke tanácsosa, azóta soha semmilyen fizetést nem kapott.

A tanácsos már 2011-ben bírósághoz fordult panaszával, csakhogy Romániában az igazságszolgáltatás malmai igencsak lassan őrölnek: a dosszié ügyében csupán idén nyáron indult meg a kivizsgálás. A főügyészség Cezar Marin munkaszerződéseit és fizetési listáit felterjesztette az Országos Kriminalisztikai Intézethez, ahonnan hamarosan megjött a válasz, miszerint az aláírások nem a tanácsostól származnak. Az ügyészek mindennek alapján folytatják a kivizsgálást.

Vadim Tudor visszaélt tanácsosa jóindulatával, aki azért egyezett bele abba, hogy hónapokon át várjon fizetésére, hogy az összeget a pártelnök „a súlyos anyagi helyzetben levő” Nagy-Románia Párt talpra állítására költse. A „néptribun” mindezt tagadja, és váltig állítja, hogy tanácsosa rendszeresen felvette fizetését, jóllehet immár bizonyságot nyert, hogy Cezar Marin fizetési listán látható aláírásai hamisak.

Vizsgálódik az OLAF is

A „párt súlyos anyagi helyzetével” egyébként a pártelnök másoknál is visszaélt. Az igaz, hogy a párt is pénz nélkül maradt, a pártelnököt azonban inkább saját adósságai nyomasztják. Vadim Tudor jelentős összeggel tartozik az államnak, valamint az Állami Protokollalap Ügykezelőségének. Csupán a Tricolorul és a Romania Mare című szennylapok kiadásáért felelős Vadim Tudor Alapítvány több mint 100 ezer lejjel tartozik az ügykezelőségnek, amelyet most, a maga sajtáságos módján igyekszik zsarolni. “Az ügykezelőség alkalmazottainak” nevében saját maga által megfogalmazott levelet küldött saját magának, amelyben az “aláírók” a munkahelyükön tapasztalt rendellenességekre, törvénytelenségekre hívják fel a figyelmét.  Most ezzel a levéllel akarja sakkban tartani a jogos pénzét követelő ügykezelőséget.

Vadim Tudor az európai parlamentet is megpróbálta hamis elszámolásokkal félrevezetni. Az European Voice című kiadvány szerint az Európai Parlament a román képviselő visszaéléseire már fel is hívta a Csaláselleni Európai Hivatal (OLAF) figyelmét.

Hatodikból az első

Vadim Tudor ellen vizsgálatot indított a Legfelsőbb Ügyészség a Nagy-Románia Párt központi székházából történt kiköltöztetése ügyében is. A jogos tulajdonos által visszakapott épületből ugyanis a pártelnök nem kívánta pártját kiköltözni, amiből hatalmas botrány lett. A kilakoltatás végrehajtására megérkezett rendőröket, a bírósági végrehajtót durván sértegette, utóbbit egy pohár vízzel szembeöntötte. Az ügyészek ennek kapcsán sértésért, bírósági ítélet be nem tartásáért indítottak eljárást ellene.

Ugyancsak bűnvádi dossziét állítottak össze ellene a Legfelsőbb Bíróság mellett működő ügyészség közlése szerint amiatt is, hogy 2012 decembere és 2013 januárja között jogi kihatásokkal járó valótlan adatokat közölt két beadványában is az Állandó Választási Hatósággal. Konkrétan az ügycsomóban arról a módról van szó, ahogyan a pártelnök európai parlamenti képviselővé nevezte ki a volt securitatés ezredest, Dan Zamfirescut a távozó Gigi Becali helyébe, aki visszavonul a tisztségtől, arra hivatkozva, hogy „kizárólag a román politikával” kíván foglalkozni.

Gigi Becali helyét azonban a listán szereplő második jelölnek kellett volna átvennie,  Zamfirescu viszont csupán a hatodik helyen végzett. Hogy kedvencét mégis Brüsszelbe juttassa, több törvénytelen dolgot is elkövetetett. Így például az általa aláírt iratok szerint 2012 novemberében összeült a párt Állandó Irodája, amely a tevékenység hiánya és a tagsági díj kifizetésének elmulasztása miatt tagjait – akik Zamfirescut megelőzték a listán – eltávolította a pártból. Csakhogy a bűnvádi dosszié szerint az Állandó Iroda tagjai közül többnek úgyszintén hamisított az aláírása, ráadásul jó néhányan nem is voltak tagjai a testületnek.

Az „igenek” képviselője

Az európai parlamenti képviselővé vált Zamfirescu Brüsszelben azzal keltett derűt kollégái körében, hogy bármiről is kellett szavazni, ő mindig igent mondott, és igennel voksolt egymásnak ellentmondó határozatok esetében is. A Der Spiegel konlrét példákat is idéz. Így például megszavazta a cigaretták forgalmazásával kapcsolatos törvény valamennyi változatát: igent mondott arra is, hogy a cigarettás dobozokon látható figyelmeztető felírásnak a doboz 50 százalékát kell elfoglalnia, de rászavazott a 65 százalékra is, megszavazta azt is, hogy gyártó határozza meg a figyelmeztető feliratok helyét és igennel voksolt arra is, hogy azoknak a doboz alsó felében kell szerepelniük. Ugyancsak igennel szavazott arra is, hogy az elektromos cigarettát engedély nélkül lehet árulni, és azt is megszavazta, hogy azok eladását engedélyhez kell kötni.

Végül nem kizárt, hogy összeáll a dosszié Vadim Tudor ellen Avram Iancu állítólagos zászlója ügyében is. A Nagy-Románia Párt több tagja is álltja, hogy a muzeális értékű lobogó ott állt a párt központi épületének termében, ám a pártelnök jó pénzért eladta. Vadim Tudor mindezt tagadja, szerinte egy egyházi zászlót adott el. Igaz, hozzátette: nyugodtan el is adhatta volna, hiszen az az ő személyes tulajdonát képezte.

Kimaradt?