Visszalépett az alkotmánybíró-jelöltségtől a volt PRM-s politikus

Mégsem kíván alkotmánybíró lenni Lucian Bolcaș, a Nagy-Románia Párt (PRM) volt képviselője. Jelölését azért utasította vissza hétfőn, mert az antiszemitizmus vádja merült fel ellene. Az Elie Wiesel Holokausztkutató Központ egy korábbi jelentése antiszemitaként és holokauszttagadóként mutatja be az alkotmánybírónak jelölt politikust.

Lucian Bolcaș hétfő délelőtt hosszasan tárgyalt Victor Ponta kormányfővel a jelöléséről. A magyarellenességéről is elhíresült politikus ezt követően jelentette be visszalépését, alaptalannak minősítve az ellene felmerült vádakat.

Lucian Bolcaș ügyvédet a Szociáldemokrata Párt (PSD) javaslatára és a Nemzeti Liberális Párt támogatásával a szenátus Iulia Moțoc helyére jelölte alkotmánybírónak, utóbbit ugyanis az Emberi Jogok Európai Bíróságába delegált Románia.

A 71 éves Bolcaș a Corneliu Vadim Tudor által alapított, jelenleg Gheorghe Funar által vezetett PRM alelnöke és parlamenti képviselője volt. A PRM 2010-ben kizárta soraiból, ekkor átiratkozott a PSD-be. Egyike volt Adrian Nastase ügyvédeinek, akik a „Tamara-néni” néven emlegetett korrupciós perben védték a volt miniszterelnököt.

Traian Băsescu szerdán kijelentette: nem vesz részt Bolcaş kinevezésén, számára ugyanis elfogadhatatlan, hogy egy ilyen mentalitású személy töltse be a tisztséget.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?