Kipakol az Erdély TV-ben Nagy Zsolt

A nyilvánosság elé áll Nagy Zsolt a két héttel ezelőtt született alapfokú bírósági döntés után. A öt év szabadságvesztésre ítélt volt távközlési miniszter az Erdély TV Metszet című műsorának adott interjút, amely kedden este 7 órakor kerül adásba – közölte hétfőn a televízió.

A politikus emlékeztet rá, hogy az egyébként is szövevényes ügyben számos csúsztatás, félremagyarázás van, ezért a közvélemény is rosszul tájékozott, nagyon sokan például ezt is korrupciós esetként emlegetik.

„Azt, hogy nem korrupciós ügy, nem én mondom. Ezt az ügyiratcsomót úgy mindenestől a szervezett bűnözés elleni ügyészség átküldte a korrupcióellenes ügyészségre. Ők vizsgálódtak, első fázisban egy évig, 2007-től 2008 nyaráig, s akkor azt mondták, hogy teljes mértékben mentesítenek minden vád alól, mert semmiféle korrupcióra utaló jel nincs ebben az ügyiratcsomóban. Mindannyian emlékezhetnek, ez 2008 nyarán volt. Tíz napra rá a DNA akkori főügyésze felülírta ezt a határozatot, és elindult egy eljárás, egy vizsgálódás ebben az ügyben, ami egészen 2012 tavaszáig tartott. Ekkor végérvényesen lezárták a korrupcióellenes ügyészség a vizsgálódást, megállapítván, hogy semmiféle olyan tett nincsen, ami bármilyen korrupciógyanút fölvethetne” – magyarázza az üggyel kapcsolatban az Erdély TV-nek adott interjúban Nagy Zsolt.

 „Hogy van az, hogy Romániának a talán legszigorúbbnak tartott ügyészsége egyértelműen megállapítja, hogy tettek sincsenek, és a szervezett bűnözés elleni ügyészség egy olyan súlyos vádat próbál fenntartani, mint egy nemzetközi bűnszövetkezet létrehozása és annak támogatása az én esetemben és a tíz vádlott közül hét esetében a hazaárulás és kémkedés vádját tartják fenn” – teszi fel a kérdést az RMDSZ volt távközlési és informatikai minisztere.

A Metszetben körüljárják az alapfokú ítélet megszületése körüli visszásságokat: Nagy Zsoltot például mások telefonbeszélgetései alapján ítélték el, a tárgyalás során pedig nem adtak lehetőséget érdemi védelemre. Nagy Zsolt az Erdély TV-nek adott interjúban hangsúlyozta, a vádlottak csak egynegyedét hallgathatták meg az ügy bizonyítékaiként szereplő, több mint 1000 lehallgatott telefonbeszélgetésnek. Nem engedélyezték a védelem három tanújának meghallgatását sem. A bíróság pedig elutasította az ő ártatlanságát bizonyítandó iratok bekérését.

A kedd esti adásban az ETV részletesen beszámol a Nagy Zsolt ügyről – a volt miniszter mellett megszólalnak azok a személyek is, akik közelről ismerték őt. Mások mellett Király András, az oktatási minisztérium államtitkára, Horvát Anna kolozsvári alpolgármester, Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere és Kovács Péter az RMDSZ főtitkára mondja el, hogy milyen embernek ismerte meg Nagy Zsoltot, illetve mi a véleménye az ellene folyó, hét éve tartó ügyről.

Kapcsolódók

Kimaradt?