Tánczos: a bankárok dolga a Băsescu-lány hitelfelvételének vizsgálata

A Călărași-bizottság legfennebb azt vizsgálhatná, hogy Ioana Băsescu földvásárlásába politikusként vagy intézményvezetőként közreműködött-e valaki, az azonban semmiképp nem a testület dolga, hogy az elnök lánya és a hitelt nyújtó CEC bank közötti hitelszerződés feltételeit vizsgálja – vélekedik Tánczos Barna.

A  szenátor az RMDSZ-t képviseli az úgynevezett Călărași-bizottságban, amelynek létrehozását azért kezdeményezte Victor Ponta miniszterelnök, hogy kivizsgálják Ioana Băsescu egymillió eurós hitelfelvételének körülményeit.

Tánczos szerint a hitelfelvétel részleteinek vizsgálata a jegybank dolga lenne, a bizottsági tagok nem bankárok, hogy ezt firtassák. „Azt ellenben már megnézheti, hogy elitélendő-e, ha egy elnöki tanácsos hivatali minőségében járja el a földvásárlás részleteit” – mondta a szenátor, utalva arra, hogy Adrian Rădulescu elnöki tanácsos korábban elismerte: segítette Ioana Băsescut a földvásárlásban. Az elnök lánya olasz befektetők vállalkozásától vette a területet, Rădulescu pedig azt állította: személyesen ment ki Ioana Băsescuval a szóban forgó területre és biztosította arról, hogy nagyon jó vásárt csinál.

Tánczos szerint az elnöki tanácsosnak ez a segítségnyújtása már elítélendő: Megjegyezte: a részleteket ugyan egyelőre nem ismeri, ám „máskép tárgyalnak az eladók egy magánszeméllyel és szintén máskép ha az elnöki hivataltól hívják”. „A vizsgálóbizottság legfennebb ezzel foglalkozhat, az ezen túlmutató kérdések már nem tartoznak rá” – mondta az RMDSZ szenátora.

Ioana Băsescu 290 hektáros területet vásárolt 1,3 millió euróért – az összegből egymillió eurót a CEC bank biztosított.

Kapcsolódók

Kimaradt?