Hétfőn döntenek a Băsescu-család telekügyének kivizsgálásáról

Hétfőn határoz a képviselőház és a szenátus házbizottsága az államfő lánya, Ioana Băsescu egymillió eurós banki hitelfelvételének törvényességét vizsgáló bizottság felállításáról. Szerdán eldőlt: a bizottság 15 tagú lesz, a létrehozásáról szóló határozatot azonban az alsó- és felsőház együttes ülésén is el kell fogadni. A parlamenti pártok hétfőig nevezik meg jelöltjeiket testületbe. 

Victor Ponta miniszterelnök a napokban jelentette be, hogy a parlament a költségvetés elfogadását követően dönt a testület létrehozásáról. A vizsgálóbizottság létrehozását a kormányfő kezdeményezte, feladata lesz az államfő lányának a CEC Bankkal kötött hitelszerződésének ellenőrzése, vagyis a Ioana Băsescu által megvásárolt 290 hektáros Călărași megyei mezőgazdasági földterület megvásárlásának és tulajdonjogi hátterének kivizsgálása.

Az államfő lánya idén szeptemberben megközelítőleg egymillió eurós kölcsönt vett fel CEC Banktól 30 éves futamidővel egy 290 hektáros földterület megvásárlására. A közjegyzőként tevékenykedő Ioana Băsescu 280 ezer eurót saját forrásokból teremtett elő a vásárláshoz. Traian Băsescu szerint azért volt erre szükség, mert elnöki mandátuma lejártával mezőgazdasággal foglalkozna, életkora miatt azonban már nem juthatott kölcsönhöz. A telekre egyébként az államfő lánya területalapú támogatást is igényelhet: egy évre összesen 46 ezer eurót kaphat a jelenlegi hektáronként 160 eurós támogatás mellett. Az összeg ugyanakkor 220-től 196 euróra nő.

Mugur Isărescu jegybanki elnök tanácsadója, Adrian Vasilescu a napokban azt mondta: átnézte a Ioana Basescu és a CEC Bank közötti hitelszerződést, azonban semmi kifogásolnivalót nem talált benne.

Traian Băsescu államfő az újabb parlamenti bizottság létrehozását korábban úgy kommentálta: ha a kormányzó Szociál-liberális Szövetségen (USL) múlna, a Zeneszerzők Egyesületének is bizottságot kellene létrehoznia, amely azt vizsgálná ki, miért ciripelnek a tücskök a Călărași megyei földterületen.

Kapcsolódók

Kimaradt?