A jegybank rendben találta a Băsescu-lány hitelszerződését

Nem talált kifogásolnivalót Ioana Băsescu hitelszerződésében a Román Nemzeti Bank szóvivője. A BNR kormányzójának tanácsosa, Adrian Vasilescu pénteken azt nyilatkozta: átnézte a Traian Băsescu államelnök lánya és a CEC Bank közötti nagy vitát kiváltó egymillió eurós hitelszerződést, ám semmi törvénytelenségre utaló nyomot nem talált benne.

A Pénzügyiminisztérium a napokban kérte fel a jegybank vezetőjét: vizsgálja ki, miként juthatott Ioana Băsescu alig néhány nap alatt ekkora hitelkerethez. A kölcsön odaítélésének körülményeit, illetve a hitelfeltételeket a jövő héten veszi górcsó alá a nemzeti bank.

A államfő lánya idén szeptemberben megközelítőleg egymillió eurós kölcsönt vett fel CEC Banktól 30 éves futamidővel egy 290 hektáros földterület megvásárlására. A közjegyzőként tevékenykedő Ioana Băsescu 280 ezer eurót saját forrásokból teremtett elő a vásárláshoz. Traian Băsescu szerint azért volt erre szükség, mert elnöki mandátuma lejártával mezőgazdasággal foglalkozna, életkora miatt azomnban már nem juthatott kölcsönhöz.

A telekre az államfő lánya területalapú támogatást is igényelhet, egy évre összesen 46 ezer eurót kaphat a jelenlegi hektáronként 160 eurós támogatás mellett. Az összeg ugyanakkor 220-től 196 euróra nő.

Kapcsolódók

Kimaradt?