Pénteken nyílik a szovátai sípálya

December 13-tól, péntektől várja a téli sportok kedvelőit Szovátán a sípálya – adta tudtunkra a Maros Megyei Barlang- és Hegymentő Szolgálat nevében Hints M. Zoltán.

Hétfőn Szovátán 50 centiméteres hóréteget mértek, ami lehetővé teszi, hogy december 13-án, pénteken megnyíljon a sípálya.  A Maros Megyei Barlang- és Hegyimentő Szolgálat azt ajánlja a síelés kedvelőinek, hogy időben ellenőrizzék a sífelszerelésüket, állítsák be síkötéseiket a testsúlyuknak megfelelően, élezzék meg a kantnikat. Arra is figyelmeztetnek a szakemberek, hogy az első néhány alkalommal fokozott óvatossággal sízzenek, akik kimennek a pályára, mert az izomzatot hozzá kell szoktatni az ilyen jellegű megterheléshez.

A hegyimentők folyamatosan jelen lesznek a sípályán és járőreik a hétvégeken a Kelemen- és Görgényi havasokban található turistaútvonalakat is felügyelik – így, amikor nagyobb számú turista jelenlétére lehet számítani, akkor a járőrök is nagyobb számban teljesítenek szolgálatot.

Arra figyelmezteti a hegyimentő szolgálat a Kelemen- és Görgényi havasokba készülő túrázókat, hogy mielőtt elindulnának, tájékozódjanak az időjárásről, a várható meteorológiai és hóviszonyokról, öltözködjenek megfelelően, réteges öltözetben, téli bakancsban induljanak el, legyen náluk fejlámpa, túlélő fólia, gyufa, vagy öngyújtó, megfelelő mennyiségű élelem, meleg tea. Ahhoz, hogy egy esetleges balesetet megelőzhessenek, feltétlenül  szükséges, hogy megfelelő felszereléssel induljanak el a túrára: hótalppal, jégcsákánnyal, lavina utáni kereső rendszerrel.

A Kelemen-havasok gerincén jelenleg 70-80 centiméteres a hóréteg. A Kelemen- és Görgényi havasok túravonalairól, az időjárásról, a hóról, a lavina-figyelmeztetésről még többet a hegyimentő szolgálat honlapján olvashatnak az érdeklődők: www.salvamontms.ro címen.

Kapcsolódók

Kimaradt?