Szombaton indul a síszezon Hargita megyében

Megérkezett a hó Hargita megyébe, indul a síszezon. A pályák üzemeltetői szombati nyitást terveznek, ennek érdekében mindenki bevetette a hóágyúit, és ha az időjárás megengedi, ágyúzzák éjjel-nappal a lejtőket. Homoródfürdőn, a Madarasi Hargitán és Borszéken néztünk körül.

Az egyik legkönnyebben megközelíthető sípálya a megyében a Lobogó Homoródfürdőn. Főútvonal mellett fekszik, kb. 50 méterre az aszfalttól. A jó minőségű pályán, melyet naponta kétszer taposnak, három hóágyú biztosítja a megfelelő hóréteget. A kikapcsolódni vágyók 400 méter hosszan, 50 méter szélességben suhanhatnak lefelé a lejtőn 10 és 16 óra, valamint 18 és 21 óra között.

Este a pálya ki van világítva, szól a zene, tehát munka utáni, hétvégi szórakozásnak is remek egy kis síelés Homoródfürdőn. A pályához tartozik egy kellemes melegedő, ahová síbakancsosan is be lehet térni, zsíroskenyér, forralt bor, tea várja az éhes-szomjas sportolókat. Nem elhanyagolható szempont, hogy kulturált illemhely is tartozik a komplexumhoz. Plusz „jóság”, hogy ha átfagytunk, a pálya melletti wellnes központban, a jó meleg vízben és szaunában kipihenhetjük a síelés fáradalmait.

A legmagasabban fekvő erdélyi magyar síközpontban, a Madarasi Hargitán szintén december 14-én, szombaton kezdődik a síszezon. Egyelőre a Súgó pálya elindítása a biztos, ugyanakkor a Kicsi Mihályt, illetve a Csillagösvényt is szeretnék az üzemeltetők szombatra megfelelően előkészíteni, azonban azok megnyitásáról csak szerdán tudnak biztosat mondani a tulajdonosok. Amikor az időjárás engedi, éjjel-nappal hóágyúznak, ám az utóbbi napok heves szélviharai nem tették ezt lehetővé, de a heti időjárásjelentés azt mutatja, hogy mind a hőmérséklet, mind pedig a szélmozgás kedvező lesz ehhez.

A 2013/2014-es szezon egyik újdonsága, hogy most már a Nagy Mihály pálya tetejét is be tudják ágyúzni megfelelő mennyiségű hóval, így az nem lesz köves. Ugyanakkor a Mihály felvonóját villamosították, így az várhatóan gyorsabban fog működni.

A megközelítésről fontos elmondani, hogy elkezdődött az ivói út építése, kiszélesített, lehengerelt, könnyen takarítható, sima út várja az Ivó felől érkezőket, így idéntől már nem csak a szentegyházi utat, de ezt is bátran ajánlja a sípályák üzemeltetője. Folyamatosan takarítják mindkét utat, a hólánc azonban ajánlott. Jövő nyárra ígérik, hogy kész lesz az aszfaltút az ivói oldalon.

Jó tudni, hogy a szezonnyitásra meglepetéssel kedveskednek az üzemeltetők a Hargita szerelmeseinek: aki egynapos síbérletet vásárol szombatra, az ingyen síelhet vasárnap. Tehát egyet fizet, kettőt kap.

A megye északi felében, Borszéken is hétvégére tervezik a nyitást. A három pályából a 680 méter hosszúságút indítják be most, és később a 726, illetve a 814 méterest is beüzemelik.

Mivel a város téli szabadidő-telepe viszonylag friss beruházás, ugyanis 2009-2010-ben készült el, ezért nagyon modern eszközökkel tartják karban a pályákat. Például 4000 köbméteres gyűjtőtó tartozik a komplexumhoz, onnan veszik a vizet a hóágyúzáshoz.

A pályakarbantartó gép az egyik legmodernebb Erdélyben. A 680 méteres pálya ki van világítva, így hetfőtől péntekig 9 és 19 óra között, szombaton és vasárnap 9 és 20 óra között nyugodtan sportolhatunk, vidám zene mellett. Kölcsönzésre is van lehetőség, egy teljes sífelszerelést 25 lejért bérelhetünk. A szezon újdonsága, hogy a lejtők aljában egy korcsolyapályát építettek az üzemeltetők.

 

Kimaradt?