Januártól drágul a távfűtés Nagyváradon

Január elsejétől 240 lejt kell fizetnie a lakosságnak egy gigakalóriányi hőenergiáért Nagyváradon, a jelenlegi 235,52 lej helyett – döntötte el rendkívüli ülésén az önkormányzat képviselőtestülete.

Az új árat az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE) november végén hagyta jóvá, a hőenergia előállítási ára 256 lejtől, 262 lejre nőtt. Némileg megemelték az önkormányzati hőenergiaár-támogatás összegét is, ez 20,49 lej helyett 22,13 lej lesz gigakalóriánként.

Cristian Puşcaş PDL-s tanácstag azon kérdésre, hogy miért van áremelésre szükség, ha azt mondják, a Nagyváraid Hőerőmű Zrt.-nek megtakarításai vannak, Ilie Bolojan váradi polgármester azt válaszolta, hogy a tanácstag félreértett valamit, volt ugyanis megtakarítás a fűtőanyag vásárláskor, azonban nagy annak az uniós projektnek az önrésze, melynek segítségével felújítanák a hőerőművet, és a vezetékek karbantartásához is pénzre van szükség.

Az RMDSZ és a Demokrata-Liberális Párt képviselői az áremelésről szóló határozat ellen szavaztak, az Szociál-Liberális Szövetség tanácsosai pedig mellette voksoltak.

Kimaradt?