Pártszékház-foglalások Kolozsváron (GALÉRIA)

Két pártszékházat foglaltak el a Verespatak megmentéséért tüntető aktivisták Kolozsváron, kedd délelőtt. A tiltakozó akciójuk oka az volt, hogy a képviselőház aznap tárgyalt a módosított bányatörvényt, amely elősegíti a verespataki aranykitermelés elkezdését.

Az erkélyen állók folyamatosan informálták az épület előtt állókat arról, hogy az éppen folyó parlamenti ülésen melyik törvénytervezetnél tartanak.

Mint az később kiderült, a tüntetőknek nem kellett különösebben megküzdeniük a székházak elfoglalásáért, a demokrata-liberálisok és a nemzeti-liberális párt önként beengedték őket. Az épületben és az utcán csendőrök és rendőrök álltak, a kintlévőket szokatlanul sűrűn, félóránként váltogatták – vélhetően a hideg miatt.

A mindössze néhány tucat demonstrálóból álló csapat dühösen és hangosan skandálta a megszokott rigmusokat, amikor pedig kiderül egy adott pontont, hogy kissé elodázzák a verespataki törvény megszavazását, nemtetszésüket fejezték ki.

A törvényt ezen a napon végül nem fogadta el a parlament, a tüntetők azonban már arról beszélgettek egymás között, hogy ha arra kerül sor, komolyabb ellenállásra lesz szükség. Remélik azt is, mondták többen, hogy nem a két ünnep között, titokban szavaznak majd, azt remélve, hogy így „megússzák” a nép ellenállását.

Kapcsolódók

Kimaradt?