Kiengedték az Origo Bukarestben fogva tartott riporterét

A verespataki bányaprojekt elleni tüntetés közben vitték el hétfőn Horváth Nórát, az Origo munkatársát a rendőrök. Délután három óra előtt nem sokkal kapta a hírt a szerkesztőség, hogy a riportert kiengedték.

A demonstrálókra a parlament melletti parkban rontottak a csendőrök, és a bukaresti rendőrség 17. és 18. kerületi kapitányságára szállították őket. Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője arról tájékoztatta az Origót, hogy a rendőrök minden tüntetőt begyűjtöttek, akit csak értek, így vihették el az Origo tudósítóját is.

Miután a Greenpeace ügyvédet szerezett nekik, a tüntetők többségét kiengedték, Horváth Nórát azonban hat másik demonstrálóval együtt tovább tartották bent. Őket csak háromnegyed háromkor engedték el. Mivel a parlamentbe és az épület udvarába szabályozott a belépés, a tüntetők ennek megsértése miatt 500-1500 lejes pénzbírságra számíthatnak – mondta a bukaresti csendőrség szóvivője a Mediafax hírügynökségnek. 

Szeptember 1. és november 17. között minden vasárnap több ezres, időnként több tízezres tüntetéssorozat volt a bukaresti Egyetem téren és az ország több nagyvárosában, például Kolozsváron a verespataki aranykitermelési terv ellen. Ilyen nagyságrendű megmozdulások ezelőtt nem voltak környezetvédelmi ügyben Romániában.

A tüntetéssorozatot az váltotta ki, hogy a bukaresti kormány augusztus 27-én olyan törvénytervezetet fogadott el, amely lényegesen megkönnyítette volna a beruházó kanadai-román cég, a Rosia Montana Gold Corporationnak a bányanyitás engedélyeinek megszerzését.

Kapcsolódók

Kimaradt?