HotNews: sok román kér magyar állampolgárságot

Sokan román nemzetiségűek az egyszerűsített honosítási eljárás 2011 január elsejei bevezetése után magyar állampolgárságot nyert félmillió személy közül – állítja a HotNews Ovidiu Silaghi liberális miniszter kijelentésére hivatkozva.

A portál megszólaltatott egy abrudbányai román nőt is, aki megerősítette ezt az információt. „Nagyon sok olyan abrudbányai román ismerősöm szerzett magyar állampolgárságot úgy, hogy egy szót nem tud magyarul” – mondta Magdalena Suciu.

A nő ismerősei példáját követve tavasszal folyamodott magyar állampolgársághoz. Beszámolója szerint segítette őt ebben egy abrudbányai román-magyar kulturális egyesület is. A honosítási kérelemhez csatolta egyik nagymamája születési bizonyítványát, akit Soci Clarának hívnak, nevét az osztrák-magyar monarchia idején magyarosították.

Ovidiu Silaghiról korábban azt írták a román lapok, hogy magyar államporsága is van. Ezt a volt miniszter a HotNews-nak cáfolta, ám megerősítette: sok olyan román ismerőse van, aki már kettős állampolgár. A politikus elmondta: a román nemzetiségűek elsősorban azért kérvényeznek magyar állampolgárságot, hogy a magyar útlevél birtokában vízummentesen utazhassanak az Egyesült Államokba, Kanadába és Ausztráliába.

A maszol.ro már korábban beszámolt arról, hogy az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács szatmárnémeti demokrácia központjához rendszeresen fordulnak román emberek segítségért a magyar állampolgárság igényléséhez szükséges iratcsomó összeállításához. „Átlagban tíz kérvényezőből kettő román nemzetiségű” – tájékoztatta lapunkat az iroda munkatársa, Nagy István.

Elmondta: sok olyan román ember keresi meg őket, aki meglepően jól beszél magyarul – ők rendszerint vegyes házasságban élnek –, de olyanok is, akik nem beszélik a nyelvet. „Utóbbiakat emlékeztetjük arra, hogy az igénylés egyik feltételeként társalgási szinten tudniuk kell magyarul. A másik feltétel, hogy valamelyik felmenőjük magyar állampolgár legyen. Ez utóbbi feltételt rendszerint könnyen teljesítik” – magyarázta. 

Kapcsolódók

Kimaradt?