Egyháza megvédi Csűry Istvánt Tőkés ellenében

Állásfoglalásban készül megvédeni püspökét Tőkés László támadásaitól a Királyhágómelléki Református Egyházkerület – tudta meg lapunk. Az európai parlamenti képviselő ugyanis rendszeresen bírálja utódját, Csűry Istvánt állítólagos „RMDSZ-barát” egyházpolitikája miatt, legutóbb annak apropóján, hogy a püspök Ezüsfenyő-díjat vett át Marosvásárhelyen.

Az állásfoglalást pénteken terjeszti a Nagyváradon ülésező egyházkerületi közgyűlés elé az esperesek kollégiuma. Ez utóbbi testület hétfőn ellenszavazat nélkül döntött arról, hogy az egyházkerületnek védelmébe kell vennie püspökét elődje, Tőkés László ellenében. Ezt a kollégium elnöke, Fazekas Csaba esperes is megerősítette kedden a maszol.ro-nak, ám nem kívánta részletezni az állásfoglalás tartalmát. „A szövegezése még zajlik” – magyarázta.

Az egyházkerületben Tőkés László legutóbbi támadása után telt meg a pohár. A volt püspök múlt héten újabb levelet intézett Csűry Istvánhoz, amelyben az Ezüstfenyő-díj átvétele kapcsán ismét a szemére hányja, hogy kiszolgáltatja egyházát az RMDSZ-nek. Mivel azonban álláspontját nem magánlevélben, hanem titkárságokon keresztül juttatta el utódjához, így tartalma részben nyilvánossá vált, a püspök ezt válaszával együtt az egyházkerület több tucat tagjával, köztük az esperesi kollégium tagjaival is megosztotta.

A lapunk birtokában lévő levélben az EP-képviselő azzal vádolja Csűryt, hogy korábban, püspökhelyettesként maga is helyeselte Tőkés László püspöki mandátuma alatt az egyház RMDSZ-ellenes politikáját, mostanra azonban 180 fokos fordulatot hajtott végre előző magatartásában.

„Azon az erkölcsi alapon, hogy püspökké válásodban nekem is jelentős szerepem volt, ezúton kérlek meg arra, hogy vizsgáld felül egyre inkább eltorzuló egyházpolitikádat (…). Kérlek, Egyházunkat ne szolgáltasd ki a román hatalommal lepaktált RMDSZ-nek, különösképpen pedig ne rendeld alá a Szabó Ödön fémjelezte bihari bűnszövetkezet garázdálkodásának” – írja utódjának Tőkés, aki szerint az egyházkerületi lelkipásztori kar „egészségesen gondolkozó többsége” ezekkel az önfeladó törekvésekkel ma sem ért egyet.

Válaszában Csűry arról biztosítja elődjét, hogy az RMDSZ és a KREK kapcsolata távolról sem olyan ördögi, mint amilyennek látja. „Amit ön és túlképzett tanácsosai veszélyesnek látnak, pusztán annyi, amennyit minden más párt képviselőitől is elvárunk, hogy az erdélyi magyarságunkat támogassák. Biztosan kellemetlen ebben a helyzetben, hogy az RMDSZ parlamenti képviselete alapján jelentős támogatást biztosít minden egyháznak, miközben a többi párt ilyen téren alig látszik. Hangsúlyozom, hogy minden rágalom ellenére, egyházkerületünk kimondottan ilyen téren működik együtt az érdekszervezetünkkel, egyre erősödő megbecsüléssel” – fogalmaz a püspök.

Csűry szerint Tőkés korábbi irányvonalához képest azért mutatkozik 180 fokos fordulat, mert a jelenlegi egyházvezetés kimondottan a gyülekezetekre koncentrál. „Nem kíván sem püspök, sem más munkatársunk semmilyen pártlistára felkerülni, hogy álságos koalícióban alig képviseljük nemzettársainkat az EP-ben. Nem füllentünk sem egységet, sem közösséget, sem közös törekvési stratégiát, hanem igyekszünk kiépíteni azt” – írja az egyházi méltóság.

Csűry felidézi, hogy az egyházkerület gyülekezetei 85 százalékkal jelölték, a közgyűlés pedig 79 százalékkal választotta meg püspöknek. „Tisztelettel kérem, ha egyházkerületünk javát szolgálni kívánja, engedjen bennünket békén dolgozni, mint ahogy mi sem zavarjuk önt. (…) Nyugodjon bele, hogy a püspöki szolgálat már nem az ön kezében van” – zárul a püspök levele.

Csűry István megkeresésünkre sem a két levél tartalmát, sem a tervezett egyházkerületi állásfoglalást nem kívánta kommentálni.

Kapcsolódók

Kimaradt?