Korodi: nem borítékolható a bányatörvény elfogadása

A bányatörvény módosításait még a kormánypárti szenátorok sem vállalták mind fel, a kezdeményezők ugyanis túl gyors iramban akarták módosítani ezt a jogszabályt. Ezzel magyarázható, hogy a hétfői szavazáskor nem gyűlt elegendő voks össze az elfogadásához – nyilatkozta a maszol.ro kérdésére Korodi Attila, az RMDSZ képviselője.

A bányatörvény módosításairól a képviselőház szavaz döntő házként, ahol a kormányzó Szociál-Liberális Szövetség (USL) honatyái kétharmados többségben vannak és elméletileg gond nélkül elfogadhatják a tervezetet. Korodi azonban ezt nem tekinti biztosnak, mint mondta: a képviselőházban sem lesz könnyebb, hiszen bármennyire is sietnek a módosítással, nem lehet egy jogszabályt egyetlen beruházó igényeihez igazítani. Mint mondta: a módosítások nem sokban különböznek a korábban elutasított Verespatak-törvényben foglaltaknál, ami továbbra is vállalhatatlanná teszi a tervezetet.

A szenátus hétfő délután utasította el a módosított bányatörvényt, amelynek új előírásai elősegítik a ciántechnológiás verespataki aranykitermelés beindítását. A jogszabály a szükséges 87 helyett csupán 85 támogató szavazatot kapott.

Mint ismert, a parlament korábban végül nem fogadta el ugyan a verespataki bánya beindításához szükséges intézkedéseket tartalmazó törvényt, ám a tervezet elutasításáról szóló jelentés ajánlást fogalmaz meg a bányatörvény olyan módosítására, amely megteremti az aranykitermelés  jogi feltételeit.

A HotNews úgy tudja, hogy a bányatörvény megszavazása után a kormány határozatban dönt a verespataki aranykitermelés elkezdéséről.

Kapcsolódók

Kimaradt?