Januárban igent mond a kormány a verespataki bányára?

Elutasította hétfő délután a szenátus a módosított bányatörvényt, amelynek új előírásai elősegítik a ciántechnológiás verespataki aranykitermelés beindítását. A jogszabály a szükséges 87 helyett csupán 85 támogató szavazatot kapott.

Az elutasítás oka, hogy a törvény szavazásra bocsátásakor kis számú kormánypárti szenátor volt jelen. A döntő ház ez esetben a képviselőház, ahol várhatóan gond nélkül elfogadja a jogszabályt a kétharmados szociálliberális többség.

Mint ismert, a parlament korábban végül nem fogadta el ugyan a verespataki bánya beindításához szükséges intézkedéseket tartalmazó törvényt, ám a tervezet elutasításáról szóló jelentés ajánlást fogalmaz meg a bányatörvény olyan módosítására, amely megteremti az aranykitermelés  jogi feltételeit. Ezeket a módosításokat a szenátus szakbizottságai végrehajtották.

A HotNews úgy tudja, hogy a bányatörvény megszavazása után a kormány határozatban dönt a verespataki aranykitermelés elkezdéséről. A jogszabály hétfői szenátusi elutasításakor egyébként a teremben ült Dragoș Tănase, a beruházó Rosia Montana Gold Corporation vezérigazgatója is.

Kapcsolódók

Kimaradt?