Kilenc év börtönt kértek a savtámadás felbújtójára

Pénteken az ügyészség Pavel Dmitricsenkóra, a Bolsoj szólótáncosára kilenc év börtönbüntetést kért. A gyanú szerint ő a moszkvai Nagyszínház művészeti igazgatója elleni savtámadás felbújtója.

Az ügyészek tíz év börtönbüntetést kértek Jurij Zaruckijra, akit azzal vádolnak, hogy kénsavat fröcskölt Filin arcába. Hat évre csuknák le Andrej Lipatovot, aki a feltételezett elkövetőt a támadás helyszínére, Filin lakása közelébe szállította – jelentették orosz hírügynökségek.

A január 17-i támadáskor Filin súlyos szem- és arcsérüléseket szenvedett. Először Moszkvában, majd Németországban kezelték: több mint húsz szemműtéten esett át és mostanra visszanyerte látása egy részét. A művészeti igazgató szeptemberben tért vissza Moszkvába, hogy részt vehessen a Bolsoj szezonnyitó társulati ülésén és újra munkába állhasson.

A művészeti igazgató elleni támadás ráirányította a figyelmet a világhírű moszkvai Nagyszínházban zajló ellenségeskedésekre. A tárgyaláson nagyrészt annak kiderítésére összpontosítanak, hogy Filin volt-e a felelős az intézményben kialakult feszült és ármánykodással teli légkörért.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?