A Bolsoj igazgatója szembenéz támadóival, de nem bocsát meg

Szergej Filinnek azt javasolta az apósa, hogy fogadjon testőrt, de a moszkvai nagyszínház balett-társulatának művészeti igazgatója ezt elutasította – derült ki az orosz művész megtámadásával gyanúsított személyek ügyének tárgyalásán. A bíróság Szergej Filin családtagjait hallgatta meg csütörtökön. Felesége sohasem hallott férjét érő fenyegetésekről, apósa azonban tudott a Bolsojban uralkodó feszült légkörről, és a veje, valamint Pavel Dmitricsenko vezető szólótáncos közötti ellentétekről.

Szerdán a januári kénsavas támadás áldozata is megjelent a moszkvai Mescsanszkij kerületi bíróság előtt. Filin kerülte a sajtót, csak a tárgyaláson beszélt. Közben többször orvosi segítségre szorult, a szemébe kellett csepegtetni.

A balettigazgató beszámolt a január 17-én történtekről, majd azt mondta: „Nem akarom elmondani, hogyan fetrengtem a sárban segítségért kiabálva, csak azt akarom mondani, hogy soha senkinek nem bocsátok meg".

A Bolsoj vád alá helyezett szólótáncosa, Pavel Dmitricsenko ugyanakkor bocsánatot kért a társulat művészeti igazgatójától, és azt állította, hogy nem tudott a készülő támadásról.

Filin azt mondta a tárgyaláson: Dmitricsenko folyamatosan azzal zsarolta őt, hogy olyan korrupciós ügyeket hoz nyilvánosságra, amelyekben ő állítólag érintett. Úgy vélte: nem adott okot arra, hogy Dmitricsenko ellenségesen viselkedjen vele, hiszen vezető táncosi rangra emelte. A balettigazgató biztos abban, hogy szakmai irigység vezetett a megtámadásához.

A moszkvai nagyszínház balettigazgatója a tárgyaláson nem ismerte fel támadójában Jurij Zaruckijt, akit a nyomozók szerint Pavel Dmitricsenko bérelt fel a támadásra. A férfi korábban beismerte tettét. A harmadik vádlott Andrej Lipatov, aki Zaruckijt a támadás helyszínére, Szergej Filin lakása közelébe szállította.

A nemzetközi felháborodást kiváltó ügyben Nyikolaj Ciszkaridzét, a Bolsoj volt vezető táncosát tanúként idézték be a moszkvai bíróságra. A balettművészről, aki nyílt ellenfele Szergej Filinnek, korábban elterjedt, hogy köze lehetett a támadáshoz, amelyben a balettigazgató súlyos arc- és szemsérüléseket szenvedett, illetve majdnem elveszítette látását.

Kimaradt?