Szerdán dől el az egészségügyi rendszer sorsa

Köztes megoldásban állapodtak meg a Sanitas egészségügyi szakszervezet vezetői Eugen Nicolăescu miniszterrel hétfőn délután. Ennek értelmében a szakszervezet beszüntet mindenféle munkakonfliktust, szerdán pedig újrakezdik a tárgyalásokat a tárcavezetővel, majd a kormánnyal. Délelőtt az egészségügyi alkalmazottak szakmai szövetségével tárgyal az egészségügyi miniszter, délután pedig a Sanitas-szal.  

Marius Sepi, a Sanitas alelnöke azt mondta, ha szerdán sikerül kormányszinten is érvényesíteni az egészségügyi miniszterrel kötött megállapodást, akkor letesznek a péntekre beharangozott általános sztrájkról. Ha a kormány nem fogadja el a tárcavezető által előterjesztett javaslatokat, akkor más formában folytatják a tiltakozást az egészségügyben, nem általános munkabeszüntetéssel.

A tárcavezető elmondta, a tárgyalások alapján mintegy 1200-1400 befagyasztott állást szabadítanak fel az egészségügyben, ez lesz az első lépés a rendszer problémáinak megoldására. Másik fontos pillére az egészségügyi rendszernek az alkalmazottak kollektív munkaszerződésének kérdése. Az ágazatban több mint 20 éve nem írtak alá ilyen szerződést, amely lényegesen leegyszerűsítené az alkalmazottak béremelését.

Mint megírtuk, az egészségügyi érdekvédelmi szervezetek hetek óta próbálják  érvényesíteni a rendszer alulfinanszírozottsága miatti követeléseiket, ám a minisztérium eddig nem volt partner ebben. Emiatt a szakszervezetek hétfőre figyelmeztető sztrájkot jelentettek be, rámutatva, hogy ha nem sikerül dűlőre jutni a kormánnyal, akkor péntektől általános sztrájkra lépnek. A minisztérium és az érdekvédelmi szervezetek múlt hét végén kezdték el az érdembeli tárgyalásokat

Kapcsolódók

Kimaradt?