Borbély és Kelemen lejáratásába kezdtek Marosvásárhelyen

Borbély László és Kelemen Hunor módszeres lejáratásába kezdtek Marosvásárhelyen – számolt be a vasarhely.ro vasárnap. A város több pontján, köztük a Városi park bejáratánál, a Víkend-telep kerítésén, a Somos tetőn, illetve a Mihai Eminescu Ifjúsági Ház homlokzatán kétnyelvű óriásmolinók jelentek meg, az alábbi felirattal: „Kelemen Hunor és Borbély László képviselők által büntetett város/ Oraș pedepsit de deputații Kelemen Hunor și Borbély László.”

A molinóknak nincs gazdája, nem szerepel a készítő magán vagy jogi személynek, politikai pártnak, illetve civil szervezetnek a neve rajtuk. Ilyen molinóval tüntettek egyébként pénteken a Közigazgatási palota előtt a város sportolói amiatt, hogy a decentralizációs törvény RMDSZ-es módosítása értelmében Marosvásárhelyen sportkiválósági központot hoznak létre, ennek értelmében pedig sem a városi sportcsarnok, sem a készülő műjégpálya nem kerül a város tulajdonába.

Az akció mögött állítólag Dorin Florea polgármester áll, aki csütörtökön Marius Pașcan marosvásárhelyi szenátorral közösen tartott sajtótájékoztatón ítélte el a törvénymódosítást, amit előző este Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke jelentett be.

A vasarhely.ro megkereste Gogolák Csongor ügyvédet, aki arról tájékoztatott, az ügyet már jogi útra terelték. Gogolák szerint a molinók a polgármesteri hivatal engedélyével kerültek ki a helyszínekre, ellenkező esetben már rég levetették volna azokat. Állítása szerint, bár a molinók személyiségi jogokat sértenek, levétetésük nem lesz egyszerű, ugyanis nincs a személyiségi jogok sértését meghatározó jogszabály, így arról bíróságnak kell döntenie.

Az RMDSZ, Maros megyei szervezetének nevében már megfogalmazta a szükséges beadványokat, amelyek alapján többek között a polgármesteri hivatalt és a helyi rendőrséget kérik számon a molinók kihelyezéséről. Kelemen Hunor RMDSZ elnök a szövetségi képviselők szombati tanácskozásán újságírói kérdésre reagált a molinók tartalmára: „Egy beteg ember beteg ötlete” – fogalmazott a politikus.

Kimaradt?