Hetero kínaiakra cserélte a leszbikus lányokat az IKEA orosz lapja

Öncenzúrát gyakorolt az Ikea svéd bútoráruházlánc, és decemberi lakberendezési magazinjának orosz kiadásából kihagyott egy leszbikusokról szóló riportot.Az áruházlánc szóvivője szerint be kell tartaniuk annak az országnak a törvényeit, amelyben működnek.

Az írás két meleg nőről szól, akik egy párt alkotnak és gyermeket nevelnek Londonban. Ylva Magnusson, az áruházlánc szóvivője szerint a cikk közlésével megsértették volna azt a nyáron életbe lépett oroszországi törvényt, amely „korlátozza homoszexuális kapcsolatok kedvező színben feltüntetését".

„Be kell tartanunk annak az országnak a törvényeit, amelyben jelen vagyunk" - magyarázkodott a szóvivő, hozzátéve, hogy a döntést alapos megfontolás után, oroszországi jogászokkal konzultálva hozták meg. A hivatkozott törvény tiltja a „homoszexuális propagandát fiatalkorúak körében".

A lakberendezési óriáscég a világ 25 piacán van jelen, a leszbikus párról szóló riport az oroszországi kiadást kivéve minden más országban megjelenik. Az orosz nyelvű magazin olvasói a gyermeket nevelő meleg nők helyett egy kis területen lakó kínai férfiról olvashatnak írást.

A svéd multit tavaly bírálatok érték, amiért szaúd-arábiai bútorkatalógusából kiretusáltatta nők fotóit. A szóvivő azt az esetet visszatekintve hibának minősítette, és közölte, hogy a szaúdi magazinban a jövőben nők fotói is szerepelni fognak.

Kimaradt?