Elképesztő sebességgel közeledik az ISON üstökös

Kiszámíthatatlanul viselkedik az évszázad üstökösének is nevezett ISON – idézte az asztronómusok megfigyeléseit az origo.hu.

Az égitest a Föld pályáján belül jár, és csak napok vannak hátra sorsdöntő napközelségéig. November 28-án, romániai idő szerint az esti órákban ér a Nap közelébe. Ekkor mindössze 1,86 millió km távolságban halad el a Nap középpontjától.

Tekintettel arra, hogy a Nap sugara közel 700 ezer km, ez azt jelenti, hogy az ISON alig 1,2 millió km-rel a fotoszféra (a Nap látszó felszíne) fölött fog elrepülni, a szó szoros értelmében szinte súrolja a Nap felszínét – ezért is hívják az ilyen égitesteket napsúroló üstökösöknek. A Space.com portál adatai szerint az ISON sebessége napközelben megközelíti a megdöbbentő 700 000 km/órát (közel 200 kilométer másodpercenként), vagyis a fénysebesség 0,66 ezrelékét.

Ha a napközelséget túléli, akkor hosszú csóvát ereszthet, ami december első felében több tíz fok hosszan nyúlhat el a hajnali égbolton, hasonlóan a 2007-es McNaught-üstököshöz. A csillagászoknak akkor szerezné a legnagyobb örömet, ha néhány nagy darabra esne szét, így több gáz és por szabadulna ki a belsejéből, és az üstökös nemcsak hosszú csóvájával, hanem ragyogó fényességével is felhívná magára a figyelmet. 

Kapcsolódók

Kimaradt?