Elhozza a világvégét az „évszázad üstököse”?

Közeledik a Naphoz, és október elsején a Mars mellett halad el az évszázad üstökösének kikiáltott ISON üstökös. Egy összeesküvés-elmélet szerint ez a nap a világvégét jelenti az emberiség számára. Ezt az elméletet támasztja alá, hogy az Egyesült Államok és Oroszország a dátumot megelőzően közös katasztrófavédelmi gyakorlatot tart – közölte az Antena3.

Korábban a NASA kezdeményezésére az űreszközökkel dolgozó, valamint a földi hivatásos és amatőr csillagászok összehangolt észlelési kampányt (Comet ISON Observing Campaign, CIOC) indítottak a nem mindennapi égitest megfigyelésére. A CIOC egyik vezető kutatója, Carey Lisse a képek és más mérések alapján úgy véli, hogy az üstökös magját naponta 1 millió kg gáz és 54,4 millió kg por hagyja el. Átmérőjét legfeljebb 4,8 km-esnek becsülik, tömege 3 millió és 3 milliárd tonna között lehet.

Az üstökös november 28-án 1,16 millió km-re halad el a Nap izzó felszíne fölött (ez nagyon kis naptávolságnak számít, vagyis az ISON egy úgynevezett napsúroló üstökös). Látszó fényessége ekkor a teliholdét is elérheti, így a nappali égbolton is láthatjuk.

Kimaradt?