Ünnep és munka a magyar szórvány napján

Harmadik alkalommal szervezte meg pénteken az RMDSZ a Magyar Szórvány Napja rendezvénysorozatot Nagyenyeden, amellyel a beolvadás ellen küzdő, szórványban élő erdélyi magyar közösségek problémáira, kihívásaival kapcsolatos megoldásaira hívták fel a figyelmet elöljárók, szakértők.

Az ünnepségsorozat a nagyenyedi Dr. Szász Pál közösségi ház új szárnyának felavatásával kezdődött, ezt követően a Bethlen Gábor Kollégium dísztermében nyitóbeszédekre, majd szakmai előadásokra került sor.

Kelemen Hunor szövetségi elnök elmondta, szimbolikus hely a kollégium, hiszen éppen építkezések folynak itt, ez pedig egyfajta metafora az erdélyi magyarságot tekintve. A jelenlegi politikai helyzetet mérlegelve elmondta, ellenzékben lenni sem tragédia, amennyiben a többségi és kisebbségi társadalom kapcsolatának alapja a kölcsönös bizalom, az RMDSZ pedig az elmúlt húsz évben ilyen társadalom kiépítésének irányába tette meg az első lépéseket.

Él bennünk tehát az illúzió, hangsúlyozta, hogy ezen az úton senkinek nem érdeke visszafordulni, mostanában viszont egyre gyakrabban tapasztaljuk, hogy a szerzett jogok megőrzése legalább akkora kihívás, mint az előrelépés.

Beszélt arról is: az utóbbi időszakban voltak olyan hangok, amelyek szerint a tömbben élő magyarság törekvései gyengítik a szórványban élők erejét, vagy fordítva. Ezzel szemben a szövetség elnöke azt tartja: nincs érdekellentét, a tömb és a szórvány kiegészíti egymást, az RMDSZ célja is erősíteni ezt az összetartozást.

Ladányi Árpád, a Fehér megyei RMDSZ elnöke a többségi nemzetbe való beolvadás veszélyéről beszélt, feltéve a kérdést, megállítható-e a beolvadási folyamat? Az igenlő válaszhoz arra van szükség, mondta, hogy a szórványban élők nemzettudatát erősítsük, egyházi, intézményi tevékenységeit biztosítsuk.

A nemzeti összetartozáshoz nem csak bizottságot alapított, törvényt is hozott a magyar kormány, fogalmazott Hidvéghi Balázs országgyűlési képviselő, a Magyar Parlament Nemzeti Összetartozás Bizottságának alelnöke. Elmondta, a szórvány a nemzet igazi határa, a közösségnek pedig ki kell állnia határaiért, hiszen ha nem, akkor egy következő küszöb válik veszélyeztetetté. A magyar kormány támogatásairól elmondta, azokat ki kell terjeszteni, az RMDSZ keretein belül felhalmozott javaslatokra pedig oda fognak figyelni.

Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára arról beszélt, az utóbbi időben divat lett a szórványért aggódni, a megnyilvánulások nagy része azonban sajnos tartalmatlan, és következmények nélküli. Közös munkánk azonban arról szól, hogy az oktatás és a kultúra terén rengeteg tennivalónk van, hiszen ez a két terület, amely kapaszkodót nyújt az embereknek. Iskolák épülnek, könyvadományozási programok indulnak be civilekkel, egyházakkal karöltve, az RMDSZ azért is indítja útjára egy stratégia kidolgozását, hogy tudjuk, mire kell felkészülnünk a jövőben. A szövetség és partnerei 364 napon keresztül cselekednek a közösségékért, ez pedig a 365. nap, amikor ünneplünk, fogalmazott a főtitkár.

Kelemen: Maros megye a polgárai ellen döntött

Kelemen Hunor sajtótájékoztatóján arról beszélt, a kormány csütörtökön fogadta el a decentralizációs törvénytervezetet, Klárik László és Cseke Attila rendszeresen részt vettek az egyeztetéseken, megfogalmaztak javaslatokat, amelyek jelentős részét elfogadták. Az RMDSZ huszonhárom éve hangsúlyozza, hogy a közösségekhez le kell vinni a döntési mechanizmusokat, tette hozzá.

Az alkotmánymódosítás kapcsán elmondta, nem lesz népszavazás a következő egy évben, a kormánykoalíció nem kockáztat, ha pedig erre nem kerül sor, akkor közigazgatási régiós tervezetre sem. Az RMDSZ által kezdeményezett megyei régió referendumokról kifejtette, furcsállja a Maros megyei tanács elutasító döntését, mert ezzel a helyi polgárok ellen cselekedtek, legyen szó magyarról vagy románról. "A döntésükkel azt üzenték, nem akarják, hogy Marosvásárhely központ legyen, továbbra is Gyulafehérvár alá akarnak tartozni, holott Maros megye minden mutató szerint a leszakadó régiókhoz tartozik Hargita és Kovászna megyékkel együtt" – fogalmazott a politikus.

A kormámyzó Szociál-liberális Szövetségről gúnyosan kijelentette, jól végzi munkáját, "tehetséges emberek vezetik az országot", majd hozzátette, amíg ez a koalíció él, nem spekulál arról, hogyan kerüljön kormányra az RMDSZ.

Kimaradt?