Az RMDSZ nem támogatja a nyugdíjkorhatár egységesítését

Kerekes Károly képviselő közlése szerint az RMDSZ nem támogatja a nők és a férfiak nyugdíjkorhatárát egységesen 65 évben megállapító törvénytervezetet, amelyet november 18-ig bocsátott közvitára a munkaügyi minisztérium.

Pénteki marosvásárhelyi sajtótájékoztatóján az RMDSZ politikusa emlékeztetett arra, hogy korábban, 2010-ben éppen az akkor még ellenzékben lévő Mariana Câmpeanu munkaügyi miniszter tiltakozott a leghevesebben a nyugdíjkorhatár egységesítése ellen. „Eltelt három év, és most éppen a liberálisok jönnek ezzel a javaslattal, arra hivatkozva, hogy az adóbefizetések alacsonyak, a nyugdíjrendszer gyenge” – mondta Kerekes.

A képviselő szerint inkább arra kellene lehetőséget teremteni, hogy aki 63 éves kora után is szeretne dolgozni, az dolgozhasson. Felidézte, hogy az Európai Bizottság csupán ajánlást fogalmazott meg a tagállamok számára a nyugdíjkorhatár egységesítésére, ennek alkalmazásánál figyelembe kell venni a helyi sajátosságokat. „Romániában ugyanis még mindig a nők túlterheltsége a jellemző a férfiakhoz viszonyítva” – magyarázta.

Kerekes ugyanakkor üdvözölte, a képviselőház megszavazta a felsőoktatási végzettséggel rendelkező fiatalok szakmai gyakorlatára vonatkozó törvényt. A jogszabály szerint a frissen diplomások hat hónapos szakirányú szakmai gyakorlatnak minősülő periódust tölthetnek el első munkahelyükön, munkáltatójuk pedig ezért állami támogatást kap. 

Kapcsolódók

Kimaradt?