Máté: a decentralizációs törvénytől függ a költségvetés sorsa

Jövő évre tolódhat a kormány által csütörtökön efogadott 2014-es költségvetési tervezet parlamenti vitája, mert egy nem létező jogszabályra, a decentralizációs törvényre hivatkozik – tudtuk meg az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetőjétől. "Jogi szempontból előbb életbe kell lépnie a decentralizációs törvénynek ahhoz, hogy a költségvetési törvényben is hivatkozhassunk rá" – magyarázta a maszol.ro-nak Máté András. 

A decentralizációs törvényt november 19-én tervezi felelősségvállalással elfogadni a kormány. Az eljárás szerint három nap áll az ellenzék rendelkezésére, hogy bizalmatlansági indítványt terjesszen elő, ha nem ért egyet a törvénytervezettel. Ugyanakkor öt nap van arra, hogy esetleges alkotmányossági normakontrolt kérjenek a honatyák a jogszabály kapcsán. Máté szerint nincs kizárva, hogy az államfő vagy a honatyák az Alkotmánybírósághoz fordulnak, ez esetben alaposan elhúzódhat a decentralizációs törvény érvénybe lépése. „Így elhúzódik a költségvetés vitája is. A jövő évi büdzsé sorsa a decentralizációs törvénytől függ” – mondta a jogász-képviselő.

A költségvetés tervezetét csütörtökön ismertették, a kormány 2,2 százalékos gazdasági növekedéssel, 2,4 százalékos inflációval illetve 4,45 lejes euróárfolyammal számol. A büdzsé bevételi oldala a GDP 32,9 százalékának, a kiadási oldala a 35,1 százalékának felel majd meg. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?