Március kötelező csippel ellátni a háziebeket

Jövő év márciusig valamennyi kutyatartónak mikrocsippel kell ellátniuk kedvenceiket egy szerdán közvitára bocsátott törvénytervezet értelmében. Az állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági hatóság (ANSVSA) által kidolgozott jogszabály alapján leltárba vennék az összes romániai háziebet.

A már megszületetett négylábúakat 2014. március 1-ig kell beírni a kutyaregiszterbe, e dátum után születetteket pedig legtöbb egy hónapos korukig. Valamennyi regisztrált kutyus mikrocsipet kap, melynek alapján elkóborlás esetén be tudják majd azonosítani a gazdáját. Az elektronikus adattárolón az állat egészségi állapotára vonatkozó információk is elérhetők lesznek.

A tervezet szerint kóbor kutyának nyilvánítják azokat az ebeket, amelyek március elseje után nem szerepelnek a kutyaregiszterben, így a törvény értelmében elaltatás fenyegeti ezeket az állatokat. Ha gazdára lelnek, a menhelyekre szállított kutyákat is csippel látják el, ha nem, akkor elaltatják ezeketa kutyákat.

A törvényjavaslat azt is előírja, hogy kutyasétáltatáskor a gazdinak magánál kell tartania az állat egészségügyi könyvecskéjét, amit a csipezéssel egy időben kézbesítenek. Az egészségügyi könyvecskében valamennyi információ megtalálható a kutyáról a korával, a kötelező védőoltásokkal, az ivartalanítással és az időszakos fertőtlenítésekkel kapcsolatban. Külföldi utazáskor az állat útlevelát is a magánál kell tartania a gazdinak.

Ha a kutyus gazdát vált, ezt egy héten belül jelezni kell az állatorvosnál, aki a kutyaregiszterbe bevezeti a változásokat. Ugyanúgy az elhalálozást is jelenteni kell, hogy töröljék a regiszterből az állat adatait.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?