Elutasítja az RMDSZ Ponta restitúció-felülvizsgáló tervét

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség határozottan elutasítja a kormányfő tervét egy parlamenti vizsgálóbizottság felállításáról, amely az Erdélyben lezajlott ingatlan-visszaszolgáltatásokat vizsgálná felül.

„Teljes mértékben elfogadhatatlan ez számunkra, hiszen egyrészt diszkriminatív csupán az erdélyi ingatlan-visszaszolgáltatásokról beszélni, másrészt 2013-ban Romániában arról kellene beszélnünk, hogy a kárpótlás, a visszaszolgáltatás folyamata befejeződött” – nyilatkozta Kelemen Hunor szövetségi elnök.

Egyébként precedens nélküli, hogy az ingatlan-visszaszolgáltatást parlamenti bizottság vizsgálja, mert az esetleges törvénytelenségek vizsgálata az igazságszolgáltatásra tartozik.

Az RMDSZ véleménye szerint politikai hangulatkeltés a célja ennek a bejelentésnek.

„Nagyon veszélyes terep ez, ebbe az irányba nem kellene elindulni” – vélekedett az RMDSZ elnöke, mert szerinte megkérdőjelezi a visszaszolgáltatás jogosságát, lelassítja, vagy akár teljes mértékben leállíthatja az elindított visszaszolgáltatási folyamatot. Azt a látszatot kelthetik ezzel az intézkedéssel, hogy gyakorlatilag visszaállamosítás kezdődik, azokat a magánszemélyeket, illetve egyházakat pedig, akiket jogos tulajdonuktól fosztottak meg 1989 előtt, ma hirtelen meggazdagodni vágyó, pénzéhes szerepben tüntetik fel, amely egyáltalán nem felel meg a valóságnak – véli a szövetség.

„A modern, huszonegyedik századi Románia nem engedheti meg magának, hogy visszaállamosítson, és hogy jogtalan módon kivizsgálásokat kezdeményezzen. Azt pedig végképp nem engedheti meg magának, hogy 24 évvel a rendszerváltás után sem képes leszámolni a kommunista múlttal, és nem tud jóvátételt adni sokszázezer meghurcolt, vagyonától megfosztott ember számára” – szögezte le az RMDSZ elnöke.

Kapcsolódók

Kimaradt?