Parlamenti bizottság vizsgálódna az erdélyi restitúciók ügyében

Parlamenti bizottság létrehozását kezdeményezik az erdélyi ingatlanrestitúciók kivizsgálására a Szociáldemokrata Párt (PSD) frakciói. Ezt Victor Ponta kormányfő-pártelnök jelentette be szerdán, a PSD-s honatyákkal tartott megbeszélése után.

A miniszterelnök szerint a bizottság megalakítását az indokolja, hogy sok ingatlan visszaszolgáltatása kapcsán gyanúk merültek fel. „Köztudott, hogy Erdélyben egész falvakat kerültek vissza egy-egy állítólagos tulajdonoshoz” – fogalmazott Ponta.

Markó Attila képviselő, az restitúciós bizottság volt tagja a maszol.ro-nak elmondta: az RMDSZ frakciói nem támogatják a PSD kezdeményezését. Emlékeztetett arra, hogy a visszaszolgáltatásokkal egy törvény által létrehozott testületek foglalkoztak. Ha ezek törvényt szegtek, a kivizsgálás nem a parlamentre tartozik.

„1997-től máig különböző jogszabályok születtek az egyházi, közösségi és magánjavak restitúciójáról. Ezeket alkalmazták. Ha a törvényt nem tartották be az illetékes intézménynek, akkor ezt nem a parlamentnek kell kivizsgálni, hanem az erre hivatott szerveknek” – fogalmazott Markó Attila.

A politikus emlékeztetett arra is, hogy a Mikó-per – melynek a képviselő az egyik vádlottja – is ügyészégi vizsgálat alapján indult, olyan gyanú alapján, hogy a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium épületét jogtalanul kapta vissza a református egyház.

Kimaradt?