Elutasította a különbizottság a Verespatak-törvénytervezetet

Elutasította a parlament verespataki különbizottsága azt a törvénytervezetet, amely elősegítette volna az aranybánya-beruházást - közölte hétfőn a Mediafax hírügynökség. A tervezet elutasítása mellett 17-en szavaztak, ketten tartózkodtak.

A voksolásra azután került sor, hogy hétfőn délelőtt a kormánykoalíciós pártok megállapodtak, leszavazzák a verespataki aranybánya-beruházást elősegítő tervezetet. A kormánykoalíció pártjai közül a liberálisok ellenezték azt, ellentétben a szociáldemokratákkal, akik támogatták. A kormányzó Szociál-Liberális Szövetség (USL) vezetői abban állapodtak meg, hogy a bányatörvényt módosítják, és abban szabályozzák a kitermelés általános feltételeit, amelyeknek a verespataki beruházást tervező Rosia Montana Gold Corporation-nak (RMGC) is eleget kell tennie ahhoz, hogy megkaphassa a kitermelési engedélyt.

A hétfőn elutasított tervezetről a végleges döntést a parlamentnek kell meghoznia, hiszen azt már nem vonhatják vissza a törvényhozás napirendjéről, de figyelembe véve a kormánykoalícióban született egyezséget, várhatóan a törvényhozói testület egésze is leszavazza majd. A különbizottság egy jelentést fogadott el, amely elutasítja a kormány által augusztus végén beterjesztetett tervezetet, ami heves utcai tüntetéseket váltott ki Romániában.

A Hotnews című portál által ismertetett parlamenti bizottsági jelentés szerint a testület egyebek között azt javasolta, hogy a törvényhozó módosítsa a jelenlegi bányászati kerettörvényt, hiszen az a jelenlegi formájában hiányos, és nem veszi figyelembe az olyan nagy horderejű beruházásokat, mint a verespataki. A különbizottság a többségi magántulajdonos és a kisebbségi állami tulajdonos közötti korrekt partneri viszony kialakítását is szükségesnek tartja.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt tizenöt évben a verespataki beruházás-tervezet kapcsán "törvénytelenségeket" követhettek el. Ezért a jelentést megküldik valamennyi illetékes hatóságnak, hogy "teljes mértékben biztosítsák a beruházás törvényességét, és kivizsgálják ezeket az esetleges törvénytelenségeket". A különbizottság a kitermelési engedély és egyéb titkosított dokumentumok nyilvánosságra hozását is szorgalmazza - derül ki a Hotnews által bemutatott jelentéstervezetből.

Kapcsolódók

Kimaradt?