Jövő héten szavaz a törvényről a Verespatak-bizottság

Jövő hétre halasztotta a parlamenti Verespatak-bizottság a végszavazást az aranyberuházást elősegítő törvény tervezetéről – tudta meg a maszol.ro Korodi Attila képviselőtől. Tájékoztatása szerint a halasztás oka, hogy a kormányzó Szociál-Liberális Szövetséget alkotó pártok egyezségre jussanak a jogszabályról.

Az RMDSZ-es politikus elmondta, a jogszabályból már csak két cikkely megvitatása van hátra. A jelentésnek része a bizottsági ülésekre meghívott szakértők meghallgatásainak jegyzőkönyve, illetve egy négy fejezetből álló szakmai összefoglaló is. „Egy darabig jó ütemben haladt a szavazás a bizottságban, egy idő után azonban a szociáldemokraták bojkottálni kezdték az ülést. Időhúzásra játszottak, hogy ki tudjanak egyezni a liberálisokkal” – mondta Korodi.

Kijelentését alátámasztja, hogy csütörtökön délután Victor Ponta és Crin Antonescu, az USL szociáldemokrata és liberális társelnöke találkoztak egymással. A megbeszélés után Antonescu közölte, hogy szóba került ugyan a verespataki projekt, de a liberálisok álláspontja továbbra is változatlan: ellenzik a ciános technológiájú aranykitermelést, és nem szavazzák meg a tervezetet.

A parlament egyszer már meghosszabbította a különbizottság mandátumát november 10-ig, így a héten döntenie kellett volna a testületnek. A testület elnöke, Darius Vâlcov  szerint azonban csak a végső szavazást halasztották hétfő délutánra, amit negyed óra alatt lebonyolítanak, így eltekinthetnek a határidő egynapos túllépésétől.

Az MTI-nek nyilatkozva Korodi Attila nem zárta ki azt a lehetőséget sem, hogy a bizottságban az erőviszonyok eldöntésében az ellenzéki Dan Diaconescu-féle Néppárt (PPDD) két honatyájának lesz kulcsszerepe, és ők játszhatják a mérleg nyelvét, hiszen jelenleg körülbelül fele-fele arányban vannak a tervezet ellenzői és támogatói. A 19 tagú bizottság - amelytől távolmaradt az ellenzéki Demokrata Liberális Párt (PDL) - akkor fogadhat el kedvező jelentést a tervezetről, ha azt legalább tíz honatya megaszavazza. Korodi emlékeztetett, hogy a bizottság által eddig cikkelyenként elfogadott szöveg már nem egyezik az eredetivel, amely számos konkrét utalást tartalmazott Verespatakra. A módosított projekt általában az arany- és ezüst kitermelését szabályozza.

Kapcsolódók

Kimaradt?