Crin Antonescu feloszlatná a Verespatak-bizottságot

Feloszlatná a Verespatak-bizottságot és új parlamenti szaktestületet hozna létre a Nemzeti Liberális Párt (PNL). Az új bizottság feladata lenne törvénytervezetet kidolgozni a nyersanyag-kitermelés szabályozásáról. Ezt hétfőn Crin Antonescu, a PNL elnöke közölte.

A politikus azt mondta: a kormány által előterjesztett Verespatak-törvényt tárgyaló bizottság mandátuma a tervezetről szóló jelentés elfogadásátt követően lejár. „Ez a jelentés minden bizonnyal negatívan véleményezi majd a tervezetet” – tette hozzá. Kifejtette: a Szociál-liberális Szövetségen (USL) belül már felmerült az a kérdés, hogy meghosszabbítják a jelenleg is dolgozó bizottságnak a mandátumát, vagy pedig újat hoznak létre, amelyik a hasonló kitermeléseket szabályozó törvénytervezetet dolgozna ki.

A Verespatak-bizottság jelenleg a kormány tervezetét tárgyalja, majd egy konzultatív jelentést állít össze a jogszabályról. A tervezet ezt követően a szenátus és a képviselőház szakbizottságaihoz kerül.

Victor Ponta miniszterelnök pénteken közölte: egy hónapos haladékot adnak a Verespatak-törvénytervezetet véleményező parlamenti különbizottságnak arra, hogy kidolgozza és a parlament plénuma elé terjessze jelentését. Erről az USL pénteki ülésén született megállapodás, a szövetségen belül ugyanis feszültséget okozott a ciántechnológiás aranybányaprojekt, a liberálisok ugyanis vállalhatatlannak nevezték azt.

Korodi Attila, a Verespatak-bizottság egyik RMDSZ-es tagja korábban azt nyilatkozta: a testület szociáldemokrata javaslatra több lényegi változatást eszközölt a tervezeten, amely így az már sem címében, sem tartalmában nem utal a verespataki bányaprojektre, hanem a romániai aranybányákat érintő általános előírásokat tartalmaz.

Kapcsolódók

Kimaradt?