Készülődnek a Magyar Szórvány Napjára

Harmadik alkalommal szervezi meg az RMDSZ a Magyar Szórvány Napját november 15-én, Nagyenyeden. Az eseményt oktatáspolitikai kérdések és újabb szórvány-székely együttműködés fémjelzi.

Bethlen Gábor fejedelem születésének évfordulójára a szövetség nagyszabású eseménnyel készül, amelynek a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium, valamint a nagyenyedi Szász Pál Központ ad otthont. A programot Hegedüs Csilla, az RMDSZ kulturális főtitkárhelyettese ismertette. Mint elmondta, a Magyar Szórvány Napjának programjában az oktatási kérdések kiemelt helyet kapnak, ebben a témakörben Magyari Tivadar oktatási főtitkárhelyettes Az RMDSZ regionális oktatáspolitikáinak szükségessége, Király András államtitkár Anyanyelvi oktatás: feladatok, felelősségek és tennivalók a romániai hivatalos jogi keretek között, Szőcs Ildikó, a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium igazgatója Tanárnak, diáknak és szülőnek lenni ma, Erdélyben, szórványban címmel tartanak előadásokat.

Az RMDSZ főtitkársági ülésén véglegesített programmal kapcsolatban Hegedüs elmondta, az eseményen kiértékelik az Összetartozunk Székelyföld‒Szórvány Partnerségi Program eredményeit, valamint bemutatják a program elmúlt 4 évét összefoglaló kiadványt. Ugyanekkor pedig újabb partnerségi szerződés aláírására kerül sor, Hargita és Krassó-Szörény megyék között.

,,Az idei rendezvény fontos részét képezi majd az Örökségünk őrei-Fogadj örökbe egy műemléket verseny. A programban aktívan résztvevő iskolák képviselői élménybeszámolókkal készülnek, valamint bemutatkozik az idén első helyen végzett csapat is” ‒ ismertette a kulturális főtitkárhelyettes.  

A rendezvényen beszédet mond majd Kelemen Hunor szövetségi elnök, Kovács Péter főtitkár, Ladányi Árpád, a Fehér megyei RMDSZ elnöke, valamint előadást tart Winkler Gyula európai parlamenti képviselő, Molnár Zsolt parlamenti képviselő, Tamás Sándor Kovászna megyei tanácselnök, Décsei Attila Beszterce-Naszód megyei elnök, Hegedüs Csilla főtitkárhelyettes, Székely István főtitkárhelyettes és Lőrincz Helga, Fehér megyei kisebbségi tanfelügyelő.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?