MPP

MPP: a székely zászlónak a pártszékház homlokzatán a helye

A Magyar Polgári Párt (MPP) felháborodását fejezi ki és a székely-magyar közösség elleni tiszteletlenség jeleként értékeli a marosvásárhelyi helyi rendőrség felszólítását, mely szerint a párt Iskola utcai székházának homlokzatára kifüggesztett székely zászlót a reklámanyagok kihelyezését és jóváhagyási kötelezettségét szabályozó törvény értelmében el kell távolítani.

A rendőrség csütörtökön szólította fel az MPP-t és az Erdélyi Magyar Néppártot (EMNP), hogy távolítsák el székházukról a székely zászlót.

Az MPP vasárnapi tájékoztatása szerint az égszínkék mezőben arany csíkkal és a székely szimbólumokkal díszített zászló Székelyföld jelképe, egyben történelmi jelkép, hiszen az egyetlen székely családból származó erdélyi fejedelem, Székely Mózes zászlaja alapján készült. Ezt a zászlót reklámzászlónak minősíteni nem csak tiszteletlenség, hanem a magyar közösséget ért provokációnak tekinthető. Az MPP úgy látja: esetet csak súlyosbítja, hogy a marosvásárhelyi magyarok pénzén is fenntartott helyi rendőrség kérte a zászló eltávolítását.

Az MPP a rendőrségnek küldött válaszlevelében emlékeztette az intézményt, hogy a segesvári ügyészség 2010. augusztus 10.-én határozatot hozott a Makfalvi községházára kitűzött székely zászló ügyében, melyben megállapította, hogy a csillagos-holdas, aranysávos kék zászló egy „történelmi közösség jelképe”, használata nem ütközik törvénybe.

A párt szerint mindezek alapján jogosan tevődik fel a kérdés, hogy llyen körülmények között a helyi magyarság nincs-e hátrányosan megkülönböztetve, illetve mennyire alkalmas a helyi rendőrség vezetői tisztségét ellátni az a parancsnok, aki a város magyar közösségét sérti meg. Az MPP arra is tisztázó választ vár, hogy milyen megfontolásból, túlbuzgóságból vagy netán politikai megrendelésre született a zászló eltávolítását célzó felszólítás és a város magyarsága számíthat-e a polgármester bocsánatkérésére.  

Az MPP polgármesterei, alpolgármesterei és tanácsosai 2009-ben a Székelyföldi Önkormányzati Nagygyűlésen szavazták meg azt a határozatot, mely szerint a székely jelképekre, a himnuszra és a zászlóra, mint Székelyföld jelképeire tekintenek, azok használatát minél szélesebb körben szorgalmazzák. „A székely zászlónak tehát ott a helye pártszékházunk homlokzatán” – áll az MPP vasárnapi közleményében.

A zászló eltávolítására irányuló rendőrségi kérés kapcsán az EMNP korában úgy döntött: bár a helyi rendőrség felszólítása egy olyan törvényre vonatkozik, amely kifejezetten a gazdasági-kereskedelmi reklámot hivatott szabályozni – így tehát sem az EMNT, sem az Erdélyi Magyar Néppárt zászlója nem tartozik ebbe a kategóriába –, úgy döntöttek, hogy az engedély kiváltásáig eltávolítják a kifogásolt lobogót.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?