Csak saját zászlóit távolította el az EMNT és az EMNP

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Maros megyei szervezete nem fogja levenni székházáról a székely zászlót, mivel az az erdélyi magyarság összetartozásának szimbóluma – áll abban a közleményben, amelyet a szervezet küldött péntek délben szerkesztőségünkbe.

 Az EMNT felhívja a marosvásárhelyi helyi rendőrség figyelmét, hogy a székely zászló „reklámzászlóvá” való leminősítése az itt élő magyar közösség arculcsapását jelenti, és nincs összhangban sem a román alkotmány 6. cikkelyével, sem a polgármester által állandóan deklarált békés etnikai harmóniával. Ugyanakkor felszólítják a városvezetést, hogy a város múltjára és az itt élő magyar közösségre való tekintettel tanúsítson kellő tiszteletet a székely zászló iránt.

„Bár a helyi rendőrség felszólítása egy olyan törvényre vonatkozik, amely kifejezetten a gazdasági-kereskedelmi reklámot hivatott szabályozni – így tehát sem az EMNT, sem az Erdélyi Magyar Néppárt zászlója nem tartozik ebbe a kategóriába –, a romániai joggyakorlat ismeretében úgy döntöttünk, hogy az engedély kiváltásáig eltávolítjuk mindkét zászlót” – fogalmaznak a Maros megyei EMNT-sek. Mint írják, teszik ezt azért is, mert „mindannyian tudjuk, hogy ebben az esetben el kell vonatkoztatni mindenféle pártpolitikától és azt az összefogást kell megvalósítani, amely a közelmúltban megvalósult”.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Maros megyei szervezete arra kéri Marosvásárhely magyar polgárait, hogy tűzzék ki ablakukba a székely zászlót, és a következő héttől ehhez kellő számú zászlót biztosít.

Kapcsolódók

Kimaradt?