Utcára vonultak az orvosok Bukarestben

Megközelítőleg négyezer orvos és egészségügyi alkalmazott részvételével több órás tiltakozó megmozdulást tartottak szombaton az egészségügyi szakszervezetek. A tiltakozók közül sokan gyászkoszorúkkal vonultak fel, így „temetve” a román egészségügyet.

A tüntetők egyebek között azt követelik, hogy az egészségügy költségvetése a jelenlegi négy százalékról 2016-ig hat százalékra emelkedjen, a szaktárca pedig dolgozzon ki külön bértörvényt a teljes egészségügy számára a nővérektől az orvosokig.

A szakszervezetek a kórházak „álcázott privatizációját” is ellenzik, ugyanis a szaktárca lehetővé tenné, hogy az orvosok az állami kórházakba költöztessék magánpraxisukat, így a „magánrészlegeken” pénzért nyújtott szolgáltatásokkal egészíthetnék ki jövedelmüket, anélkül, hogy betegeiket sétáltatnák az állami kórházak és magánklinikáik között.

Vasile Astărăstoae, a Román Orvosi Kamara elnöke azt állítja: ha nem teljesítik a követeléseiket általános sztrájkkal bénítják le a teljes egészségügyi rendszert.

Az orvosi kamara adatai szerint az Európai Unióban a romániai orvosok kapják a legkisebb fizetést: átlagosan kétszáz eurót havonta. Becslésük szerint Románia 2007-es uniós csatlakozása óta 14 ezer orvos hagyta el az országot, amely képzésükre mintegy három és fél milliárd eurót költött. A statisztikai intézet adatai szerint az egészségügyi alkalmazottak havi nettó átlagfizetése tavaly 290 euró volt, 13 százalékkal kevesebb, mint az országos átlagbér.

Kimaradt?