Több RMDSZ-es javaslat bekerült a decentralizációs törvénytervezetbe

Az RMDSZ több fontos javaslata bekerült a kormány decentralizációs törvénytervezetébe – tájékoztatotta szerdán a maszol.ro-t Cseke Attila.

A képviselőház közigazgatási szakbizottságának tagja elmondta, a jogszabály szavatolja az önkormányzati hatáskörbe kerülő intézmények központi költségvetésből történő finanszírozását. Emellett szerepel a tervezetben a Liviu Dragnea kormányfőhelyettessel tartott múlt heti találkozón elhangzott indítványuk, hogy a dohány- és a szeszipari termékek jövedéki adójának hetven százalékét a megyék kapják meg.

Nem szerepel azonban az az RMDSZ-es javaslat, hogy legyen jelentéstevési kötelezettségük az önkormányzatok felé azoknak az intézményeknek – például a tanfelügyelőségeknek – is, amelyeket nem decentralizálnak.

„Az sincs benne konkrétan, hogy az önkormányzatoknak jogában áll átszervezni az átvett intézmények működését. Ha azt szeretnénk, hogy ezek az intézmények valóban a lakosság érdekeit szolgálják, akkor a helyhatóságoknak az igényeknek megfelelően kell hozzájuk nyúlni” – fogalmazott a politikus.

Cseke tájékoztatása szerint az RMDSZ folytatja a tárgyalásokat a kormánnyal a tervezetről. „Ez a jogszabály még sokat módosulhat, és további javaslataink is bekerülhetnek. A nyilvánosságra került tervezet csak alapjául szolgál a decentralizációról szóló vitának” – magyarázta a képviselő.  

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?